X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Erhan ÖZMEN: Gaziantep ekmek ihraç edecek
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Erhan ÖZMEN: Gaziantep ekmek ihraç edecek

  • Giriş Tarihi: 4.4.2015

Her şeyi başardık da bir şeyi başaramadık Gaziantep olarak. En kaliteli buğdayın yetiştiği topraklar üzerinde, en kaliteli unun üretildiği memlekette, dünyanın en zengin mutfak kültürüne sahipken, gastronominin başkenti iken başaramadık. Ama başaracağız! Kaliteli ekmek yapmayı başaracağız. Gerçekten de Gaziantep mutfağına yakışmayan bir ekmek üretimi var Gaziantep'te. Geçtiğimiz gün Gaziantep Ticaret Borsası öncülüğünde kentte kaliteli ekmek üretiminin ve çeşitliliğinin artırılmasına yönelik sektör temsilcileri ve akademisyenlerle bir istişare toplantısı gerçekleştirdik. Her şeyden önce yapmamız gereken ekmek israfını önlemek. Ekmek kaliteli olursa, uzun süre bayatlamadan kalabilirse ve ekmeğin kötü imajı düzeltilirse ekmeklerimiz çöpe gitmez. Kötü imajdan kastım şu ilgili- ilgisiz, bilgili bilgisiz oluşturulmaya çalışılan ekmek düşmanlığı. Aman ekmek yemeyin. Ekmek kötü kalpli 3 beyazdan biri ile yapılıyor. Kaldır at onu sofrandan… Sevgili dostlar, 12 bin yıldır Anadolu coğrafyasında buğday ve buğday ürünleri tüketiliyor. Biz yarım ekmek arası hayatlar yaşayan, sevgimizi bile ekmeğe katık yapan bir milletiz. Böyle bir yaşam biçiminden vazgeçmek değil yapmamız gereken. Yapmamız gereken tek şey bu yaşam biçimini en kaliteli, en faydalı ve kararında olacak şekilde revize etmek. Dünyada en fazla ekmeği biz Türkler tüketiyoruz. Yılda kişi başına 120 kilogram ekmek tüketiyoruz. Ekmek tüketiminde ikinci sırada Almanya var. 90 kilogram ekmek yiyorlar. Ama onlar adeta bir kuyumcu dükkanı hissiyatı uyandıran ekmek işletmelerinden aldığı tam buğday ekmeği, vitamin ve mineraller ile zenginleştirilmiş, hububat ve bakliyatla desteklenmiş ekmekler tüketiyorlar. Bizim soframıza en fazla kepekli ekmek geliyor o da ailede diyet yapan biri varsa. Tabi bir de pazar kahvaltılarında küncülü ekmek (Gaziantep'in susamlı pidesi) gelir. Yani ekmeğin kalitesini, çeşitliliğini artırmalıyız. Üretim koşullarını iyileştirmeliyiz. İnovatif bakış açısı kazandırmalıyız. Buraya yazıyorum; Gaziantep bu ekmeği yapar, üstüne dünyanın öbür ucuna da ihraç eder. Ben başlığı "edecek" değil "ediyor" olarak değiştireceğim.

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.