ÇAĞ Üniversitesi'nde kanser konulu seminerde konuşan Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Alper Ata, beslenmenin önemine dikkat çekerek, fast food yerine tencere yemeklerinin ve taze meyve-sebzelerin tercih edilmesinin, kansere yakalanma riskini azaltacağını söyledi. Seminerde Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Sezin Saygı Özyurt ve Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İbrahim Halil Karakan da kanser hastalığı konusunda bilgi verdi.
LİSTELERE İTİBAR ETMEYİN
Özellikle internette 'tüketilmesi halinde kanserden koruyacağı' iddia edilen yiyecek listesinin büyük ilgi gördüğünü belirten Doç. Dr. Ata, "Oysa kanserden korunma ve beslenme ilişkisinde önemli olan, yiyeceklerin tazeliği, temizliği, uygun koşullarda pişirilip saklanması, tencerede pişirilmesi" dedi. Doç. Dr. Ata, kanser hastalığının nedenlerini ise genetik kodlama bozuklukları, sigara, alkol, bakteriler, virüsler ve hava kirliliği olarak sıraladı.
KADINLARDA KANSER TÜRLERİ
Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Sezin Saygı Özyurt, seminerde jinekolojik kanserler hakkında bilgi verdi. Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İbrahim Halil Karakan ise meme kanseri hakkında bilgi verdi. Karakan, "Meme kanserinden değil, tanısının geç konulmasından korkmak gerek. Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanserdir. Yaş ilerledikçe görülme oranı artar. 40 yaşından sonra erken tanı için yıllık mamografi çektirilmesi gerekir" diye konuştu.