Türkiye yer fıstığı ihtiyacının önemli kısmının sağlandığı Osmaniye'de, birinci ürün yer fıstığı ekimine başlandı. Yer fıstığı üreticisi Aydın Tekin, birinci ürün yer fıstığının nisan ayının 15'i ile mayısın 20'si arasında ekiminin yapıldığını, ortalama 150 gün yetişme döneminin ardından eylül ayı içinde hasat edildiğini söyledi. Yer fıstığının sıcak iklim ve kumlu toprağı sevdiğini belirten Tekin, üreticilerin dönümden ortalama 350 ile 400 kilogram arası verim aldığını kaydetti.
SANAYİ ÜRÜNÜ OLDU
Üretimin bütün aşamalarının makinelerle yapıldığını anlatan Tekin, "Yer fıstığı son yıllarda çiftçiler için önemli bir gelir kaynağı haline geldi. Üretim süresinin kısa olması ve diğer tarım ürünlerine kıyasla getirisinin yüksek olması nedeniyle yer fıstığı tarımı gittikçe yaygınlaşıyor." dedi. Yer fıstığı Sanayici ve İşadamları Derneği (YERSİAD) Yönetim Kurulu Üyesi Enes Başpınar, yer fıstığının sanayi ürünü haline geldiğini ve yöre ekonomisi için önem taşıdığını vurguladı.
10 BİN KİŞİ İSTİHDAM
Türkiye'de yer fıstığı işleme ve pazarlamasının da yüzde 90'ının Osmaniye'de yapıldığına dikkati çeken Başpınar, "Osmaniye için sembol ürün halini alan yer fıstığı sektöründe yaklaşık 10 bin kişi istihdam ediliyor. Çiftçilerimize, tüccarlarımıza, kuruyemişçilerimize yeni sezonun hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum. Hasadımıza da 8'inci ayın ortalarında başlayacağız, verimli bir sezon olur inşallah." diye konuştu.