Beslenmeden gıda ve tarıma, sağlıktan spora birçok disiplini buluşturan Türkiye Doğal Beslenme ve Sağlıklı Yaşam Günleri, Doğal 2016, ziyaretçilerini ağırladı. Akdeniz Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği'nce bakliyat ürünlerinden hazırlanan 101 çeşit yemeğin sergilendiği fuarda konuşan Akdeniz Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mahmut Arslan, 2016 yılının "Dünya Bakliyat Yılı" ilan edildiğini hatırlattı.
GEÇMİŞ HATALAR
Expo 2016 Antalya'nın öncesinde gerçekleştirilen Doğal 2016, çok sayıda STK'nın işbirliğiyle gerçekleştirildi. Mahmut Arslan, 2016 yılının Birleşmiş Milletler (BM) tarafından dünya bakliyat yılı ilan edildiğini hatırlatarak, bakliyatın anavatanının Türkiye olduğu vurgusunu yaptı. Arslan, "Anavatanı olmasına rağmen kendi tüketimimize yetmeyecek kadar üretimimiz var" diyerek, geçmiş yıllarda yapılan hataların önümüzdeki dönemde tekrarlanmayacağını vurguladı.
ANNE ALIŞKANLIKLARI
Baklagillerin batı toplumlarının mutfaklarında temel yemeklerden biri olduğunu söyleyen Mahmut Arslan şöyle devam etti: Kanada, ABD ve Avrupa'nın bazı ülkelerine baktığımızda insanlar aşırı kilo alıyorlar. Bunun sebebi bakliyat tüketimi alışkanlıklarından uzaklaşmaktır. Maalesef Türkiye de yavaş yavaş bu alışkanlığını terk ediyor. Vejetaryen kültürüne sahip ülkelerde obezite sorunu yok. Dünyanın en kalabalık ülkesi Hindistan'da obezite diye bir problem yok. Hanımefendilerden rica ediyorum. Artık annelerinizin alışkanlıklarına dönün. Muhakkak haftada en az 2 gün baklagil yemeği yapın.