Sumak
ekşisinin antimikrobiyal etkisinden yola çıkarak kanser üzerindeki etkisini araştıran Sütçü İmam Üniversitesi'nden (KSÜ) bir grup akademisyen, sumağın yapısında bulunan ve kristalleştirilen molekülün, pankreas kanseri hücrelerini öldürdüğünü belirledi. KSÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gökhan Ceyhan ve ekibi, sumak ekşisinin içerdiği kalsiyum malik asit kompleksinin, kanser hücreleri üzerindeki etkisini araştırdı. Yrd. Doç. Dr. Gökhan Ceyhan, yaz sonlarında yetişen sumağın, su ve güneş ışığı desteğiyle yapısındaki bir molekülü tamamen kristallendirdiklerini söyledi. Bu kristali açıklaması için İngiltere Loughborough Üniversitesi'nden Doç. Dr. Muhammet Köse'ye gönderdiklerini anlatan Ceyhan, incelemeler sonucunda, kristalde kalsiyum malik asit kompleksi olduğunun saptandığını bildirdi.
ANTİKANSER ÇALIŞMASI
KSÜ Kimya Bölümü'nden Doç. Dr. Serhan Uruş ile karakterize çalışmasına başladıklarını aktaran Ceyhan, "Dünyada ilk kez sumakta bizim bulduğumuz kalsiyum malik asit yapısını aydınlatmak istedik. Daha sonra da üniversitemiz Tıp Fakültesi Farmakoloji Bölümü'nden Yrd. Doç. Dr. Akif Hakan Kurt desteği ile pankreas kanser hücrelerinde 'antikanser' çalışmalarına başladık" dedi. Bu kanser türünün ilaç tedavisi yöntemleri bulunduğunu ancak kendilerinin özellikle doğal yöntemler üzerinde durduğunu anlatan Ceyhan, "Hiç çözücü ya da kimyasal kullanılmadan, yan etkisi olmayan doğal bir maddeyle bunu gerçekleştirmek istedik. Antikanser çalışmalarında aldığımız sonuçlar çok iyi çıktı. Yaptığımız deneylerde kristali uyguladığımız kanserli hücrelerin öldüğünü tespit ettik" dedi.