Seyhan Ziraat Odası 2'nci Başkanı Cahit İncefikir, hasadı devam eden narın, üretiminin 2010 yılından bu yana ikiye katlandığını belirterek, oluşan fırsatın iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Türkiye'de üretilen 400 bin ton narın yüzde 70'nin Akdeniz kentlerinde yetiştirildiğini kaydeden İncefikir, Adana'da da 40-50 bin ton hasat yapıldığını belirtti.
ÜRETİM DESTEKLENMELİ
İncefikir, "Adana'da nar üretimimiz var. Ancak üreticiler pazarlama konusunda sıkıntı yaşıyor. Ayrıca nar Avrupa'da işlenmiş olarak piyasaya sunuluyor. Türkiye'de kişi başına 2,7 kilogram olan nar tüketimi yeterli değil. Tüketimin artırılması, üretimi destekleyecektir" dedi. Türkiye'de nar üretiminde özellikle son 10 yılda dikkat çekici bir gelişme yaşandığını belirten İncefikir, şöyle konuştu: Narda ki son 10 yılda oluşan üretim patlaması iyi değerlendirilmeli, fiyat istikrarı sağlanmalı, ürün kayıpları azaltılmalı, ihracat artırılmalıdır. Nar'da 2009'da 9,4 milyon dolar olan ihracatımız hızla artarak, 2013'te 111,6 milyon dolara çıkmış, 2014'de 108,4 milyon dolar olmuştur. Talep edilen bir ürün olan narda ihracat çok daha yüksek rakamlara çıkarılabilir. İhracat desteklenmelidir.