X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Şimdi Gaziantep’e gitme zamanı
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Şimdi ’e gitme zamanı

  • Giriş Tarihi: 12.10.2016
Şimdi Gaziantep’e gitme zamanı
Şimdi Gaziantep’e gitme zamanı

Güneydoğu’nun her geçen gün daha da büyüyen şehri , sanayisi, yemekleri, müzeleri ve tarihi dokusuyla dikkati çekiyor. Gaziantep, le adından söz ettirmeyi başaran bir kent oldu

gastronomi dalında, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) "Yaratıcı Şehirler Ağına" girdi. UNESCO, 33 ülkeden 47 kenti "Yaratıcı Şehirler Ağına" aldı. Gaziantep Büyükşehri Belediye Başkanı Fatma Şahin'in girişimleriyle başlatılan çalışma kapsamında Gaziantep, UNESCO'nun aldığı kararla, bu alanda 'nin öncü şehir olma özelliğini kazandı.
Yaklaşık 500 çeşit yemekle dünyanın gastronomi şehri olan Gaziantep, ziyaretçilerine birbirinden leziz yemekleri tatma fırsatı da sunuyor. Şehrin tarihi mahallelerinde geçmişin izlerini arayan gezginler ise kentin mutfağına dair bilgileri de yine müzeden öğreniyor. Bu anlamda hizmet veren Emine Göğüş Mutfak Müzesi'nde yemek kültürü enine boyuna anlatılıyor. Mutfak malzemeleri, sofra düzeni, yöreye özgü kullanım şekilleri ve yöresel adları ile sergileniyor.
Dünyanın en büyük mozaik müzesi unvanını Tunus Bardo Müzesi'nden devralan ve saç örgüleri, çıkık elmacık kemikleri nedeniyle "Çingene kızı" diye adlandırılan mozaiğin de sergilendiği Zeugma Mozaik Müzesi, yerli ve yabancı turistlerden yoğun ilgi görüyor. Milli mücadele dönemlerini ölümsüzleştirmek adına ise Kahramanlık Panorama Müzesi yapılmış ve şehrin tarihini anlatan müze gelen turistlerin en çok gezdiği yerlerden birisi olarak gösteriliyor. Müzede, milli mücadeledeki kahramanlıklar resimlerle, heykellerle ve maketlerle anlatılıyor. Mevlevihanesi Vakıf Müzesi'nde ise meşhur Gaziantep avlularından birinde kesme taştan yapılma 3 katlı Gaziantep Mevlevihanesi mimarisiyle görülesi bir yer. Kuran el yazmaları, hat sanatı örnekleri, halılar, kilimler, Mevlevi dervişlerinin semah ve tasavvuf hareketlerinin maketlerle canlandırılmış hallerini görmek mümkün.

Antep Savunması'nı anlatmak için kurulan Gaziantep Savaş Müzesi'nde savaş döneminden kalma silahlar, o dönemde kullanılan eşyalar, giyilen giysiler ve yazılan kitap ve dergiler sergileniyor. Müzenin bir bölümü ise savaş zamanında önemli bir sığınak olan bir mağarada tarihin derinliklerine yolculuğa çıkarıyor. Hasan Süzer Etnografya Müzesi'nde ise eski zamanlardaki Antep halkının ev yaşantısı ve etnoğrafik yapısı mankenlerle çarpıcı olarak sergileniyor.

CAM ÜFLEME GÖSTERİLERİ
Gaziantep'in ilk özel müzesi olan Medusa Arkeolojik Cam Eserler Müzesi'nde de Roma döneminden ve İslam tarihinden kalan tarihi camlar sergileniyor. Ayrıca içinde üflemeli cam ocağı gösterileri yapılmakta ve antik mücevher tasarımı bulunuyor. Hititlerden kalma birçok eseri bünyesinde barındıran Yesemek Açık Hava Müzesi'nde tarihi eserler arasında birçok heykel ve bir de taş ocağı bulunuyor. Kentin kimliğini yansıtan Bayazhan Kent Müzesi ise yaşam biçiminden sosyal hayatına, yemek kültüründen yöresel kıyafetlerine, gelenek ve göreneklerinden spor yaşantısına kadar birçok figürü barındırıyor. Gaziantep Arkeoloji Müzesi'nde ise Dülük Antik Şehri ve Zeugma'dan gelen pek çok değerli parça görülebilir. Ayrıca kentin hamam kültürünü en güzel şekilde yansıtan Gaziantep Hamam Müzesi soğukluk, ılıklık, sıcaklık bölümleri, Halûk Perk koleksiyonundan hamam araç ve gereçleri, hamam adetleri, balmumu heykeller ve maketlerle canlandırılmış durumda.

EN ESKİ ANTİK KENTİ "DÜLÜK"
Binlerce yıllık bir tarihe ve zengin bir kültüre sahip olan Gaziantep'te gezginlerin uğramadan geçmediği rotalardan Zeugma Antik Kenti sizi kendine hayran bırakacak. Ayrıca Dülük Antik Kenti, Karkamış Harabeleri, Rumkale, tarihi Antep Kalesi, Gıncıklı Ören Yeri, Dolmen Mezarları, Zincirli Ören Yerleri de gezilecek yerler arasında Rumkale, Merzimen Çayı'nın Fırat Nehri'ne döküldüğü yerde dik kayalar üzerinde yer alıyor. Fırat Nehri ve Merzimen Çayı'nın kıyılarından itibaren yükselen sarp kayalıklarla çevrili yüksek bir tepe üzerinde bulunan Rumkale, tarihi kalıntıları yanında güzel manzarasıyla da ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Tarihi Rumkale'yi gezmek için tekne turları yapılıyor.

TOKMAK SESLERİ BÜYÜSÜ
500 yıllık tarihin dükkanları arasında süzülüp dolaştığı, zanaatını korumuş ustaların ellerinden çıkma eşsiz bakır eşyaların işlendiği Bakırcılar Çarşısı'nda ise el işlemeciliği hala capcanlı bir şekilde sürdürülüyor. Ustaların tokmak seslerinin büyüsü gün boyu çarşıda duyulabiliyor. Kurutulmuş patlıcan, biber, zahter ve menengiç kahvesi gibi Gaziantep'e özgü tatları tarihi Almacı Pazarı'nda bulabilirsiniz. Kente gelen yerli ve yabancı turistlerin alışveriş yaptığı mekanlardan birisi de tarihi Almacı Pazarı olarak kayıtlara geçiyor.

YEDİ BİNDEN FAZLA HAYVAN
Türkiye'nin ve Ortadoğu'nun birinci, dünyanın üçüncü ve Avrupa'nın ikinci en büyük hayvanat bahçesi Gaziantep Hayvanat Bahçesi, 301 türden yaklaşık 7 bini aşkın hayvanı içerisinde barındırıyor. Her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlayan hayvanat bahçesinde, ayrıca Fok evinde fok gösterileri yapılırken, Safari Parkını da gezebiliyorsunuz.

GUİNESSE REKORU DENENDİ
Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep Gastronomi ve Derneğince (GASTURDER) 21 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla düzenlenen etkinlik kapsamında, dünyanın farklı kentlerinden getirilen malzemelerle 3 ton 192 kilogram aşure pişirildi. Dev kazandaki aşureyle Guinness Rekorlar Kitabı'na girilmesi hedefleniyor. Ayrıca, Gaziantep'in UNESCO'nun "Yaratıcı Şehirler Ağına" girmesiyle tanıtma çalışmalarını hızlandıran Büyükşehir Belediyesi bu çerçevede, "Dünya Gastronomi Şehri Gaziantep Çalıştayı" düzenledi. Çalıştayda, "Mahalle Mutfakları", "Gaziantep Baharatlarının Saklanması", "Engelsiz Atölye", "İpek Yolu Ülkelerinde Yeme- İçme Kültürüne Dayanan İlişkilerin Tarihi Araştırma", "Mirası Tescillemek" ve "Uluslararası Gastronomi Festivali" konularında oturumlar yapıldı. Tarihi Kentler Birliği Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ve meclis üyelerinin de katıldığı toplantıda Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, kentin kültür, turizm, tarih ve mutfağını anlattı.