Güney
Adana Hastanesi diyetisyeni Selen Civelek, demir eksikliği konusunda altın öneriler verdi. Civelek, demir eksikliğinin önemine değinerek, "Demirden zengin besinler kırmızı et, beyaz et, sakatatlar, deniz ürünleri, yumurta, yağlı tohumlar, pekmez, baklagiller ve tam tahıl ürünleridir. Ispanak demirden zengin bir besin olsa da vücutta kullanımı kırmızı etten çok daha azdır. Ancak ıspanağın da folik asit, magnezyum ve fopsfordan zengin olduğu da unutulmamalıdır" diye konuştu. Yemekten sonra çay içme kültürünü en az bir saat sonraya saklamak gerektiğini belirten Civelek, "Çay demirin vücuttaki kullanımını kısıtlamaktadır. Demir kaynaklı besinlerin yanında bol limonlu salatalar, sebze garnitürler, portakal ve kivi gibi meyveler ile tüketmek vücuttaki demir emilimini arttıracaktır. Kalsiyum vücut için çok gerekli bir mineral olsa da, demir emilimini sınırlandırmaktadır. Ayran, yoğurt ve süt gibi besinleri demir içerikli bir öğün ile tüketmemeliyiz" dedi.