X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Gaziantep’te Çölyak Pastanesi açılacak
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Gaziantep’te Çölyak Pastanesi açılacak

  • Giriş Tarihi: 18.11.2016
Gaziantep’te Çölyak Pastanesi açılacak
Gaziantep’te Çölyak Pastanesi açılacak

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Valiliğin işbirliğiyle yürütülen bir projeyle, glütensiz yiyecekler yemek zorunda olan çölyak hastaları için bu tür ürünlerin yapılacağı özel pastane açılacak

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, UNESCO tarafından tescil edilen mutfağını çölyak hastalarına özel pastaneyle renklendiriyor. Üreten Eller projesi kapsamında hayata geçirilecek projeyle, kendilerine yönelik ürünlerin satışının az olması nedeniyle gittikleri her yere yanlarında kendi yiyeceklerin götürmek zorunda kalan çölyak hastaları rahat bir nefes alacak.

EĞİTİM BAŞLADI
Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep Valiliği işbirliğiyle Sosyal Destek Programı kapsamında hayata geçirilen Üreten Eller projesi çerçevesinde tüm engelli gruplar dahil kurs verildi. Belediyenin Aktif Yaşam ve Eğitim Merkezi'nde verilen kurs kapsamında yüzde 40 ve üzeri, çalışabilir durumda olan engelli bireylerden bir sınıf oluşturuldu. Kursiyerlere 8 ay süren unlu mamulleri eğitimi verildi.

SERTİFİKA VERİLECEK
Eğitim sonunda kursu başarıyla tamamlayan engelli bireylere Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika verilecek ve çalışmak isteyen engelli kursiyerler proje sonunda kurulacak 'Üreten Eller Pastanesi'nde çölyak hastaları için glütensiz ürünler üretmeye başlayacak. Pastanede çölyak hastalarına özel glütensiz sandviç ekmek, kurabiye, tatlı ve pasta çeşitleri gibi ürünler hazırlanacak.

ÇÖLYAK HASTALIĞI
Çölyak hastalığı, bağırsaklardaki besin emilimini sağlayan villus denilen yapıların bozulmasına sebep olan ve dolayısıyla da yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir sindirim sistemi hastalığıdır. Çölyak hastalarında glüten adlı proteine karşı ömür boyu süren ve kronikleşen alerji ve hassasiyet bulunuyor. Buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi tahıllar glüten içerdiğinden, çölyak hastaları bunlardan üretilen besinleri tüketemiyor.

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.