Adana'da ekmeğin geç bayatlamasını sağlayan bir katkı maddesinin genetiği değiştirilmiş organizmalı (GDO) soya içerdiği iddiası kenti karıştırdı. İnsan gıdası olarak kullanılması yasak olduğu halde Adana'da üretilen ekmeklerin neredeyse yüzde 80'inin bu katkı maddesini içerdiğinin iddia edilmesi üzerine harekete geçen İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, 30 ekiple fırın, pastane ve ekmek fabrikalarını denetleyip numune almaya başladı.
YÜZDE 80'İNDE VAR
Adana'da yaşayan bir gıda mühendisi, ekmeğin hacimli görünmesini ve geç bayatlamasını sağlayan tanınmış markalı bir ekmek katkı maddesinin GDO'lu soya içerdiğini öne sürdü. Kentte üretilen ekmeklerin neredeyse yüzde 80'inin bu maddeyi içerdiği iddia edilirken, sadece yem amaçlı Türkiye'ye sokulabilen GDO'lu soyanın insan gıdası olarak kullanılmasının yasak olduğu bildirildi. İddialar üzerine kırmızı alarm durumuna geçen Adana İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Vali Mahmut Demirtaş'ın talimatıyla ekmek, poğaça, simit gibi mamuller üreten ve satan fırın, market, pastane gibi yerlere 30 denetim ekibiyle adeta çıkartma yaptı. İşletmelerden toplanan ekmek ve ekmek üretim katkı maddelerinden numune alınarak incelenmek üzere laboratuarlara gönderildi.
AĞIR YAPTIRIMI VAR
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhammet Ali Tekin henüz açıklama yapmak için erken olduğunu ve numunelerin sonuçlarına 3-4 gün içerisinde ulaşabileceklerini kaydetti. Tekin, "İddia edildiği gibi bir sonuç çıkarsa bakanlığımızın mevzuatları gereği yaptırımlar uygulayıp savcılığa suç duyurusunda bulunacağız" dedi.
MERVİDEN ALTINA DİKKAT
Uzmanlar, özellikle korsan fırın ve merdiven altı üretim yapan işletmelere dikkat edilmesi gerektiğini belirtirken, "Bakanlık yetkilileri denetimlerini sıklaştırırsa bu tür iddiaların önüne geçilir. GDO'lu soya ülkemize sadece hayvan yemi olarak sokuluyor. Kötü niyetli kişiler bunu kalitesiz undan yaptıkları ürünü beyazlaştırmak, kabarmasını sağlamak için kullanıyordur" dediler.