Hatay'da sadece Ramazan ayında yapılıp satışa sunulan 'Ramazan helvası' tezgâhlardaki yerini aldı. Yaklaşık 4 kuşaktır tatlıcılık yapan Fansa ailesinin şimdiki tatlı ustası Sadık Fansa, 7 yaşında başladığı mesleğini ailesi ile birlikte sürdürüyor. Uzunçarşı'da Ramazan ayında kurduğu tezgâhında Ramazan helvasını ürüten Fansa, 42 yıldır bu işi geleneksel yöntemlerle sürdürüyor. Fansa, "42 yıldan beri bu helvayı yaparım. Eniştemden öğrendim. Eniştem de babasından öğrenmiş. Sadece Ramazan ayında yapıyoruz. Gece saat 4'te gelirim. Pişirir saat 7'de burada işleme konur" dedi.
Tahin, şeker, çöven otu ve yörede küncü olarak bilinen susamın karışımıyla üretilen helva, iftar sonrasında atıştırmalık olarak tercih ediliyor. Kilosu 16 liradan tüketiciye ulaştırılan Ramazan helvası, iftar sonrası kahve veya soğuk içeceklerin yanında tüketiliyor.