X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Hazır alma kendin yap - Turşu, salça, reçel nasıl yapılır?
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Hazır alma kendin yap - , , nasıl yapılır?

  • Giriş Tarihi: 25.9.2014 15:37 Güncelleme Tarihi: 25.9.2014 17:29

Kışa hazırlık için , ve yapma mevsimi geldi çattı. İşte hazır almak yerine kendi elleriyle yapmak isteyenlere özel ipuçları...

Turşu, salça, reçel nasıl yapılır?

Kışa hazırlık için , ve yapma mevsimi geldi çattı.

İşte hazır almak yerine kendi elleriyle yapmak isteyenlere özel ipuçları...

SALÇA YAPIMI: Domatesleri dört-beş dilime ayırıp, tuzla büyük kaplara bastırın. (Genelde bidon kullanılır ama plastik kullanmayı sevmeyenler dev şekerci kavanozları kullanabilir) Üç-dört günde derileri sıyrılabilecek hale gelecek. Kevgirden geçirin, Türkiye'nin sıcak bir yerindeyseniz bu şekilde tepsilerde dört-beş gün karıştırarak kurutun. İstanbul'da yaşıyorsanız bir gün tülbentte süzdürüp, ertesi günü de tepsiye yayıp cam önünde bir gün kurutun.

TURŞU YAPIMI: Turşu yapmanın genel mantığı besinleri fermente ederek asidik hale getirmek. Turşunun en önemli unsuru; bir çay bardağı sirke, bir litre su ve üç çorba kaşığı deniz veya kaya tuzunu karıştırmak. Turşu yapacağınız malzemeleri suyun içine işleyebileceği boyutlarda kesin. İri olanlara içlerine rahatça su girebilsin diye, bıçakla delik açın. Suyuna ek rayiha katmak için maydanoz, dereotu, kereviz yaprağı, kekik veya diş sarımsak atılabilir. Mayalanması için de litre başına dört-beş nohut veya ekşi mayadan yapılmış ekmek atmak gerekiyor.

REÇEL VE MARMELAT YAPIMI: Reçelin güzel olması, bir süre sonra şekerlenmemesi sadece ölçülerinin iyi ayarlanması ile sağlanamaz. Kaynama müddeti ve tadın kestirilişi de önemlidir. Ayrıca seçilen meyveler de mümkün olduğu kadar taze ve olgun olmalı, reçele hiç çürük meyve katmamalıdır. Reçel kaynatılırken daima tahta kaşıkla karıştırılmalıdır. Ayrıca kaynarken üstünde meydana gelen köpüklerin sürekli alınması da şart değildir. Bunlar, suya batırılmış madenî bir süzgeçle kaynama bittiği zaman alınırsa, reçelin suyu da azalmamış olur. Reçelin çok köpürmesini istemiyorsanız, içine küçük bir parça tereyağı atıp, aşırı köpürmeyi önleyebilirsiniz. Reçel olduktan sonra, sıcak kavanozlara boşaltılmalı, üstüne hava geçirmeyen bir kâğıt örtülmelidir. Kavanozların dış kapakları reçel ya henüz sıcakken ya da iyice soğuduktan sonra kapatılır. Kavanozlar ışık görmeyen, çok sıcak olmayan havadar yerlerde muhafaza edilmelidir.

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.