X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Kuyudan çıkan tat: Biryan Kebabı
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Kuyudan çıkan tat: Biryan Kebabı

  • Giriş Tarihi: 7.10.2013

Kastamonu il merkezi ile ilçeleri başta olmak üzere çevre illerde de yapılan, eşsiz bir lezzetin adıdır Kuyu Kebabı. Taşköprü denilince ilk akla gelen kuyu kebabının lezzeti, sadece Türkiye'de değil uluslararası alanda da biliniyor. Kuyu kebabına, püryan, büryan, biran ya da biryan gibi adlar verilse de en doğru adlandırmayı yine Taşköprüler yapmıştır. Taşköprü'de bu yemeğe "Kuyu Kebabı" adı verilmiştir. Kuyu kebabının çıkış kaynağıyla ilgili çeşitli efsaneler anlatılmaktadır. Bunların içinde en yaygın anlatılanı şudur: Taşköprülü üç arkadaş gezmek için Elekdağı yaylasına gider. Karınları acıkınca bölgede otlayan kuzuları keserler ve yanlarında hiç kap olmadığı için kuzuyu kızartmaya karar verirler. Çam pürlerini ve kozalaklarını toplayarak ateş yakarlar, "Pür gibi yansın, püryan olsun" derler. Kuzuyu bu şekilde kızartarak yerler ve bu kebabın adı bu sebeple "Püryan" olur.

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.