Yazır, Şeyşamil ve Buhara mahallelerinde pilot uygulama olarak başlatılan bayat ekmek ve atık yağ toplama projesi, kısa sürede yaygınlaşarak ilçe genelinde uygulamaya geçecek. Sitelere 90 adet bayat ekmek kutusu yerleştirilirken, toplanan ekmekler ekipler tarafından hayvan barınağına götürülüyor. Bayat ekmek kutuları sitelerin yanı sıra, öğrenci yurtları, alışveriş merkezleri ve lokanta gibi ekmeğin çok tüketildiği yerlerin önüne de yerleştirilecek. Ekmek israfının inanılmaz boyutlara geldiğini söyleyen Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, " 'Yiyiniz, içiniz, fakat israf etmeyiniz. Çünkü Allah israf edenleri sevmez' diyen bir dinin mensubu olarak ekmek israfını önleme noktasında üzerimize düşen sorumluluk çok daha fazla. Dünyanın farklı bölgelerinde insanlar yiyecek bir lokma ekmek bulamazken, ülkemizde yılda 2,1 milyar ekmek çöpe atılıyor. Ülkemizdeki bu israfın önüne geçmek zorundayız. Belediye olarak başlattığımız bu proje ile bayat ekmekler artık çöpe atılmayacak. Bu sayede hem ülke ekonomisine katkıda bulunacak, hem de bayat ekmekleri yeniden değerlendirerek ekmek israfını önlemiş olacağız" dedi.
ATIK YAĞLAR İÇİN KONTEYNIR
Belediye tarafından başlatılan diğer bir proje ise atık sıvı yağların toplanması. İlçe genelinde sitelere yerleştirilen 20 adet konteynırla, bitkisel atık yağlar biriktirilecek. Bu sayede, atık yağların çöplere veya lavaboya dökülerek çevreyi kirletmesi önlenmiş olacak. Araştırmalara göre 1 litre kızartmalık atık yağ, 1 milyon litre suyu kirletiyor. Yetkililer 20 olan atık yağ konteynırı sayısının, ilerleyen günlerde artılacağını belirttiler. Toplanan bitkisel atık yağlar, bio-dizel yapımında, inşaat ve ilaç sektöründe yeniden değerlendiriliyor.