Her derde deva tatlar

Giriş Tarihi: 9.7.2013
Niksar denilince akla ilk, ceviz, kuşburnu ve asma yaprağı gelir. Niksar, Türkiye'nin ceviz üretiminde en uygun coğrafyaya, iklime ve ekolojik özelliklere sahip ilçesi. Niksar'ın cevizi yurt içi ve yurt dışında da biliniyor. Eylül ayı geldiğinde Niksar'da tarlalarda, bağda bahçede ceviz döken sırıkçılara rastlanıyor. Bilim insanlarının ve hekimlerin günde 3-5 tane tüketilmesini önerdiği Niksar cevizinin yararları ise saymakla bitmiyor. Niksar Cevizi'ndeki yüksek orandaki omega-3 yağ asitleri, kalp hastalıklarını, diyabeti, inmeyi, yüksek kan basıncını ve klinik depresyonu azaltıyor.

KUŞBURNU REÇELİ

Kuşburnu deyip geçilmemeli. Kış ayına hazırlık yapan Niksarlı ev hanımları eylülde kuşburnu, tarhana ve tiritlik domates suyu yapımına başlar. Niksar'ın dört bir yanında birçok kişinin kışlık yiyeceklerini temin etmek için yaptıkları marmelatlardan olan kuşburnu, kahvaltı sofralarında yerini bularak lezzet ve şifa verir. Kuşburnu, Tokat yöresinde doğal popülasyon halinde bulunur.

ASMA YAPRAĞI da ünl ü

Nefis bir etli dolmaya, zeytinyağlı sarmaya kim hayır diyebilir ki? Niksar yaprağı sadece Tokat yöresinde yetişen beyaz narince üzüm yaprağıdır. Yapraklar mayıs sonu ve haziran başında ilk sürgünlerden toplanan yapraklardır. Yapraklar taze ve körpedir. Alt yüzeyleri de tüysüzdür. Yapraklarda büyük cep girintileri olmaz. Yapraklar muntazam yüzeyli ve eşit büyüklüktedir. Hastalıksızdır. Uzmanlar, beynin talamus bölgesindeki hafıza merkezinin güçlenmesi için asma yaprağı ve yaprak sarması yemeğinin yenmesini tavsiye ediyor.
ARKADAŞINA GÖNDER
Her derde deva tatlar
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz