Tokat'ta yapılan Tokat kebabının sırrı, kentin klimatik özelliğinde ve pişirme yönteminde saklı. Tokat kebabında kullanılan sebze ve etin Tokat dışında başka bir coğrafyada bulunması mümkün değil. Haziran ayından ekim ayına kadar yapılan Tokat kebabında koyun ve keçi eti asla kullanılmıyor. Lezzetli bir Tokat kebabının sebzesi de özel. Kullanılan biber mutlaka Tokat yerli biberi olmalıdır. Bu biberin ünü öylesine yayılmıştır ki, Tokat dışındaki şehirlerden hatta yabancı ülkelerde yaşayanlar tarafından özel olarak sipariş ediliyor. Kazova'da yetişen Tokat biberinin yanında Artova patatesi, Erbaa veya Kazova'nın patlıcanı, Pazar'ın domatesi, Niksar'ın kuzusu kullanılıyor. Son dönemde tarihi bir mekânda, tarihi lezzetlerin bir araya gelmesine vesile olan Esnaf ve Sanatkârları Kefalet ve Kredi Kooperatifi Başkanı Ahmet Hamdi Aydoğan'a ait Meydan Camisi karşısındaki Pirhan Restoran özellikle dışarıdan gelen yabancıların olmazsa olmazı halini almaya başladı. Bir dönem değişik illerin Tokat kebabını sahiplenmesine tepki amacıyla Tokat Kebabı adına şiir yazan Aydoğan, "Tarihi bir alanda Tokat misafirperverliğiyle birlikte en müstesna lezzetleri damaklara sunmak, tarihi, doğası, kültürü ve yöresel lezzetleriyle birlikte ilimize ait ürünlerimizi sahiplenmek adına Tokat Kebabı şiirini yazdım" dedi.
AYDOĞAN'IN KEBAP ŞİİRİ
Aydoğdu'nun şiiri şöyle, "Tokat kebabıyım ben Tokat'ın öz çocuğu/ Ta ezelden ebede bir lezzet yolculuğu/ Kuzularım Niksar'dan Kazova'dan biberler/ Domatesim pazardan lavaşa sarıp yerler/ Patlıcanlar Erbaa'dan patates/ Artova'dan Mevsiminde yiyenler bir ömür boyu söyler/ Bilinsin diye yazdım şecerem budur benim/ Duyun anlayın işte kimim ya da kimdenim/ Sebzelerim Tokat'lı hem etimde Tokat'lı/ Rayihamda Tokat'lı lezzetimde Tokat'lı/ Ocağı ören usta ateşi gören usta/ Şişleri döven usta bilin hepsi Tokat'lı/ Asırlar aşıp geldim bu topraklardan tadım/ Her damağa ziyafet tokat kebabı adım...