Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde en kalitelisi yetişen ve şubat ayı sonunda dikimi gerçekleşen sarımsağın hasadı başladı. Türkiye'nin yüzde 25'lik sarımsak ihtiyacını karşılayan Taşköprü'de geçen yıl 16 bin ton civarında sarımsak elde edilmesine karşın bu yıl sarımsak üretiminin 20 bin ton civarında olması bekleniyor. Sarımsak borsasının bulunmaması nedeniyle yıllar itibariyle fiyatların farklılık gösterdiği Taşköprü'de, sarımsak, geçen yıl fiyatları 7 TL'den kapatmıştı. Hasadı yaklaşık 3 hafta süren sarımsağın tarlada 10 gün kadar kuruması için beklemesi gerekiyor. Kuruyan Taşköprü sarımsağının kısmen bu hafta Taşköprü'de kurulan sarımsak pazarında satışa sunulması bekleniyor. Her yıl Taşköprü'de 4 bin ailenin tek geçim kaynağı olan sarımsağın hak ettiği değeri alıp geçimlerini sağlamak ümidi ile yaşayan üreticiler çocuğu yaşlısı, kadını erkeği ile sarımsak tarlalarında emek sarf ediyor. Taşköprü'ye bağlı Afşar köyündeki sarımsak üreticilerinden Rasim Koca, geçen yıl sarımsağın üreticinin yüzünü güldürdüğünü bu yılda yine aynı fiyatlardan satabilmeyi umut ettiklerini söyledi. Taşköprü Sarımsak Üreticileri Birliği Başkanı Abdullah Eligüzeloğlu, ise "Sap darası kaldırıldı. Taşköprü sarımsağının tek sorunu bu değil. Şu an karşımıza çıkan en büyük sorun Çin orjinli sarımsağın ilçede dikilmesi ve üretilmesi bu girişim Taşköprü sarımsağı açısından büyük bir tehlike arz ediyor" dedi.