Bakır kapların ilgi gördüğü yıllarda büyük rağbet gören kalaycılık, teknolojinin yeni ürünleri karşısında var olma mücadelesi veriyor. İstanbul'dan Kayseri'ye gelen kalaycı ustası Şaban Akbaş da mesleğinin yok olmaması için teknolojiye karşı direniyor. Dede mesleği olan kalaycılığı 40 yıldır yapan Şaban Akbaş, teflon tava ve çelik tencerelerin çıkmasıyla mesleklerinin yok olmak üzere olduğunu söylüyor. Teflon tavaların çizildiğinde kanser yaptığını söyleyen Akbaş, bakır tencere ve tavaların ise hem sağlıklı hem de kalaylandığında yarım asır kullanılabildiği için ekonomik olduğuna dikkat çekiyor.
ZAMANINDA PARASI İYİYDİ
Mesleğinin eskiden çok rağbet gördüğünü ve siparişleri yetiştirmekte dahi zorlandıklarını belirten Şaban Akbaş, şimdilerde ise teflon tava ve çelik tencerelerin çıkmasıyla birlikte insanların artık kalaycılara eskisi kadar rağbet göstermediğini söyledi. Ailesiyle birlikte diyar diyar gezerek kalaycılık yaptığını ve geçimini bu meslekten sağladığını ifade eden Şaban Akbaş, "Bu meslekte zamanında çok iyi para vardı. İki oğlumu ve bir kızımı kalaycılıktan kazandığım paralarla evlendirdim" dedi.
EN SAĞLIKLI MALZEME
Teknolojiyle
birlikte insanların hayatına yeni ürünlerin girdiğini kaydeden Kalaycı Şaban Akbaş, bir dönemlerin en gözdesi olan bakır tava ve tencerelerin yerini artık yanmaz tava olarak bilinen teflon tavalarla çelik tencerelerin aldığını söyledi. Bu yeni ürünlerin sağlıklı olup almadığının ise tartışılır olduğuna dikkat çeken Akbaş, "Teflonun çizilmesi halinde kanserojen etki oluşturduğunu herkes biliyor. Mesleğimiz sayesinde bakır tencere ve tavaların eskimesi gibi bir durum da söz konusu değil. Bakır kaplardaki sağlık ve lezzet başka hiçbir kapta yok" dedi.