Konya Şeker'in balıkları nisanda sofraya gelecek

Giriş Tarihi: 22.1.2014

Balık işine giren Konya Şeker 2 ay önce Amerika'dan ithal edilen 150 bin tilapia cinsi balığı sıcak su havuzlarına bıraktı. Balıklar nisanda sofraları süsleyecek

Konya Şeker Fabrikası kurduğu entegre tesislerle ortaya çıkan yan ürünleri değerlendirerek ekonomiye katkı sağlıyor. Son olarak Biyoetanol Tesisi'nde açığa çıkan karbondioksidi sıvılaştırarak sıcak suya çeviren ve burada seracılık yapan Konya Şeker, şimdi de balık işine girdi. 2 ay önce Amerika'dan ithal edilen 150 bin tilapia cinsi balık Çumra Şeker Fabrikası'nda kurulan sıcak su havuzlarına bırakıldı. 1.3 kilogram yem ile 1 kilo balık üretme imkanı veren tilapia balığının gübresi de tesis içerisindeki seralarda marul üretiminde kullanılacak.

KONUK: İLKİ BAŞARDIK

Konya Şeker'in Çumra'da üreteceği balıkların satışına nisan ayından itibaren başlanacak. Konya Şeker'in Çumra Entegre Tesisleri bünyesinde kurduğu Tilapia Üretim Havuzları fiber glatsan imal edilmiş 20 adet yavru balık tankı ile 12 adet büyütme ve hasat tankından oluşuyor. Resirküle sistem esasıyla kurulan tesis üretimde kullanılan suyun arıtılarak tekrar tanklarda kullanılmasına imkan sağlayacak. Buharlaşma ve filtre temizliği hariç su kaybı yaşamayacak olan tesiste minimum su kullanarak büyük miktarda balık üretimi sağlaması planlanıyor. Tam kapasiteye ulaştığında yılda 200 ton balık üretimi gerçekleştirecek olan tesis 5 yılda kendini finanse edecek ve Konya Şeker'in kasasına yılda 770 bin dolar girecek. Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk kısa sürede yatırım bedelini geri döndüren ve sanayi tesislerinin yan ürünleri ile atıklarını veya atık enerjisini kullanan bu tür projelerin kurumun rekabet gücü ve üretici ortaklarına sunduğu hizmet açısından son derece önemli olduğunu söyledi. Başkan Konuk "Bu proje Türkiye'de bir ilk. Proje ile Konya Şeker bir şekilde soğutmak zorunda olduğu sıcak suyu kullanacak" dedi. Konuk şöyle devam etti: "Tatlısu çipurası olarak da bilinen bu balığın özelliği kısa sürede az yemle çok et üretimine uygun olması. Yani yediğinin yüzde 77'sini et verimine dönüştüren bir balık. Üstelik de bunu 7 ay gibi çok kısa bir sürede gerçekleştiriyor. Yavrunun suya salınmasından itibaren 7 ayda sofraya gelecek düzeye gelmesi aynı havuzda yılda 3 periyot üretim yapılmasına da imkan veriyor. Son derece düşük maliyetle kurulan tesisin işletme girdileri de düşük ve tesis yapacağı balık üretimiyle 1.5 yıl gibi kısa bir sürede yatırım maliyetini ödeyecek ve tıpkı seralarda, sıvı karbondioksit üretim tesisinde olduğu gibi Konya Şeker'in üretici ortaklarına daha çok destek olmasına katkı vermeye başlayacak."
ARKADAŞINA GÖNDER
Konya Şeker'in balıkları nisanda sofraya gelecek
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz