Wordsworth'ün Prelüd'ü Türkçede

DÜNYA edebiyatının en devrimci ve yaratıcı şairlerinden William Wordsworth'ün başyapıtı olarak kabul edilen Prelüd isimli uzun şiiri Türkçede yayımlandı. İsmi, romantikçi akımla özdeşleşen Wordsworth'ün bir şair olarak kendi gelişimini incelediği Prelüd, İngiliz edebiyatının benzersiz yapıtlarından biri. İlkgençliğinde Fransız devriminin ideallerine inanan ve insanın kendisini doğaya, kültür tarafından yozlaşmamış bir özgürlük fikrine adaması gerektiğini savunan Wordsworth ilerleyen yıllarda görüşlerini değiştirmişti. Şair arkadaşı Coleridge, "Keşke bu kitabında Fransız devriminin başarısızlığından sonra insanlığın düştüğü umutsuzluk üzerine yazsan" dediği mektubunda, Wordsworth'ün çalışmasını özetliyordu. Başta, Prelüd, Gezinti ve Münzevi başlıklı üç bölümden oluşması planlanan Münzevi isimli şiirin parçası olan Prelüd, sonra tek başına yayımlandı.

DEVRİM HOŞNUTSUZLUĞU

Yapı Kredi Yayınları'ndan çıkan, Nazmi Ağıl'ın çevirdiği Prelüd'ün alt başlığı: Bir Şairin Zihinsel Gelişimi. 1850'de, Wordsworth'ün ölümünden üç ay sonra ilk defa yayımlanan Prelüd, yazarın ilkgençlik heyecanlarından Alp'lerdeki gezintilerine, Fransız devriminin 'terör' döneminde yaşananlara duyduğu tepkiden orta yaştaki zihinsel değişimine kadar pek çok temayı ele alıyor.

kalan karakter 460

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Kitap - Edebiyat Haberleri
Diğer Kitap - Edebiyat Haberleri
Sonunda burada da 'Her Şey Aydınlandı'
Sayım'ın bavulu 'dile geldi'
Mağden'in yeni romanı çıktı
Latife Tekin, Çırağan'da son romanını okuyacak
Kitaplar 'aşk'a geliyor
Bir geçiş hayvanı olarak insan
DJ eşliğinde edebiyat
Alman edebiyatı yeni yıla hızlı girdi
2010'da edebiyat dünyası sürprizlerle dolu
Britanya'da Masumiyet Çağı başladı
Yazar: Bir yaşam editörü
Avatar'ın dünyasına 'orman denir'
Seçkinlerin ayrıcalıklı günahları
Apollo yılları, toplumsal değişim, umut ve heyecan yıllarıydı
Biz seni böyle tanımazdık Leonardo Usta!
Herkes kendi kendinin kahramanı olmak durumunda
Her şeyin bir hikâyesi vardır
Çatlaklardan sızan bir yayınevi
Bu romanla kabuğumu kırıyorum
Bu anlatılan sizin hikâyeniz
Yeni yılda yeni kitaplar
Raftakiler
Raftakiler-1
2010 kitap fuarı yılı olacak
Öykü deyince akla SAİT FAİK gelir
Yazar Ağaoğlu 60 yıllık birikimini bağışladı
Gönülçelen veda etti
Memecan karne tatilinde imzada
"Kırmızı Elma"yı Iphone'dan okuyun
Yapı Kredi'den 2010 sürprizleri
www..com.tr
Facebook’un en iyi gazetesi
SABAH’ı beğen,
son dakika haberlerini kaçırma
facebook.com/Sabah
Son dakika haberlerini
Twitter’ın en iyi gazetesi
Sabah’da takip et
twitter.com/sabah
Sosyal Medya' nın En Çok Paylaşılanları
ÜCRETSİZ SABAH BÜLTEN ÜYELİĞİ

Üye olun, son dakika haberleri e-postanıza gelsin.

Adı Soyadı :
E-posta :
Üye Ol