Latife Hanım'ın yeğeni 'satılık mektuplar'ın peşini bırakmıyor

ATATÜRK'ÜN, boşanma aşamasında Latife Hanım'a gönderdiği yedi mektubun Antik A.Ş.'nin müzayedesinde satışa sunulmasıyla ilgili, antikacı Hulusi Turgay Artam'ın da aralarında bulunduğu üç kişinin yargılandığı davada, Latife Hanım'ın yeğeni Gülten Ayşe Devres ifade verdi. Sanıklardan şikâyetçi olduğunu söyleyen Devres, "Sonuna kadar bu işin takipçisi olacağım" dedi. İstanbul 16. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada Gülten Ayşe Devres ve taraf avukatları hazır bulundu. Devres ifadesinde, Atatürk'ün eşi Latife Hanım'ın öz teyzesi olduğunu ve teyzesinin vefatından sonra mektupları Türk Tarih Kurumu'na teslim ettiklerini belirterek şunları söyledi: "Mektuplar, Topkapı Sarayı Müzesi'nin ortaya çıkardığı gibi, Hulusi Turgay Artam ve Erdoğan Aldoğan müzayedesinde bulundu. Bu mektupları Türk Tarih Kurumu'na vermiş olmamıza rağmen, nasıl oldu da Artam'ın müzayedesinde satışa sunuldular merak ediyorum. Mahkemece de derinlemesine araştırılmasını istiyorum." Devres, mektupları satışa sunan Sinan Erdemli'nin ifadesinde geçen, babaannesi Mualla Erdemli ve dedesi Sinan Erdemli'yi tanımadığını belirterek, "Atatürk'le ve bizimle alakası yoktur" diye konuştu.

'BELGELER AYNI DEĞİL'
Sanıklar Hulusi Turgay Artam ve Erdoğan Aldoğan'ın avukatı Kezban Hatemi, "Karşı tarafın iddialarını kabul etmiyoruz. Söz konusu belgelerin, Türk Tarih Kurumu'na teslim edilen belgelerin aynı belgeler olmadığını iddia ediyoruz. Müvekkilimi hırsızlıkla itham etmektedirler" dedi. Mahkeme, söz konusu mektupların, Türk Tarih Kurumu'na teslim edilen mektuplarla aynı olup olmadıklarının sorulmasına ve gerektiğinde bilirkişi incelemesine tabi tutulmasına karar vererek duruşmayı erteledi. Sinan Erdemli, 1 Mart'ta Ankara 6. Asliye Ceza Mahkemesi'nde verdiği ifadesinde konuyla ilgili suçlamaları kabul etmedi. Bahsedilen mektup ve yazıların dedesi Sinan Erdemli'den babaannesi Mualla Erdemli'ye miras kaldığını, oradan da kendisine intikal ettiğini ifade eden Erdemli, "Bu belgeler bize gelince internet üzerinden konuyla ilgili kişi ve firmaları araştırdım, Antik A.Ş. firmasının yetkilileri ile görüştüm. Bunun suç olduğunu kesinlikle bilmiyorum" dedi. Sinan Erdemli'nin, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yasası'na aykırı olarak hukuk dışı elde ettiği mektupları, diğer şüpheliler Artam ve Aldoğan'ın gerekli belgeleri satıcıdan istemeksizin kabul ettikleri ifade edilen iddianamede, tüm şüphelilerin iki yıldan beş yıla kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyor.

kalan karakter 460

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Kitap - Edebiyat Haberleri
Diğer Kitap - Edebiyat Haberleri
Benim vampir sevgilim
Nâzım'ı Nâzımcılar'dan kurtarmak
ABD
Aşka dair tüm sorular
Aile bazen öldürücü olabilir
Tren istasyonundaki kütüphane
Bazen küçüklerin de büyük sorunları olur
Türkiye
Devrim, seks ve insan öyküleri
Kemal Safa Güntekin: Kadınlardan yanayım
Kahramanların aşkı büyük olur
'Aşkla yazdım, aşkla okuyun'
'Kasa'da 10 yıldır sanat birikti
İstanbul 2010'u dergisinden takip edin
Dünyanın dört bir yanından denizci öyküleri
Avrupa edebiyatının yeni durağı Antalya!
Tezer Özlü'den Ferit Edgü'ye mektup var
Bursa bu hafta kitaba doyacak
Tarkan ve Kurt yeniden yollarda
Edebiyat meclisi yeniden toplandı
Wordsworth'ün Prelüd'ü Türkçede
Rowling'e 'hırsız' suçlaması
Memlekent'te sıra İstanbul'a geldi
100 yıl sonra Türkçede!
Bilgi Yayınevi'nin sahibi son yolculuğuna uğurlandı
Gönülçelen, SABAH Kitap'ta
Beat, keşfedilmeyi bekleyen bir kuşak
Orhan Pamuk: İstanbul artık hüzünlü değil mutlu bir şehir
Feminist şair Lucielle Clifton yaşamını yitirdi
Rıfat Ilgaz'ın oğlundan dizilere eleştiri
www..com.tr
Facebook’un en iyi gazetesi
SABAH’ı beğen,
son dakika haberlerini kaçırma
facebook.com/Sabah
Son dakika haberlerini
Twitter’ın en iyi gazetesi
Sabah’da takip et
twitter.com/sabah
Sosyal Medya' nın En Çok Paylaşılanları
ÜCRETSİZ SABAH BÜLTEN ÜYELİĞİ

Üye olun, son dakika haberleri e-postanıza gelsin.

Adı Soyadı :
E-posta :
Üye Ol