Ruhundan, bedeninden, vatanından sürülenlere öyküler

  • 30.03.2010
Rüyanızda kapı çalıyorsa, uyanıyorsanız, evinizde kapı çalıyorsa ve kapıda kimse yoksa o benim... Gögsünüzü karabasanlar basıyorsa, içinize davaralar çöküyorsa, nefes alamadan açıyorsanız gözlerinizi gecenin bir yarısı, üstünüzdeyim." Çiler Ilhan'ın yeni öykü kitabı Sürgün'de Irak isgalinden Batmanlı kadınlara; deney köpeklerinden Pippa'ya; Hrant Dink'ten Sulukulelilere; evinden, yurdundan, bedeninden, ruhundan sürülen herkese, içlerindeki yurtlarına dönebilmeleri ümidiyle yazılmıs öyküler var. Ve Ilhan, toplumun inceden kanayan yaralarına gerçek bir derinlikle ve özgün bir edebiyat diliyle bakıyor: "Annemi öldürdünüz. Babamı öldürdünüz. Dayımı teyzemi amcamı. Büyükannemi büyükbabamı öldürdünüz. Kuzenlerimi yengelerimi. Halalarımı enistelerimi. Içimi öldürdünüz. Sevgilimi kocamı askımı. Askı sevgiyi öldürdünüz. Içimdeki çiçegi öldürdünüz. Yagmuru kuruttunuz. Suyu çektiniz. Suyum bitti. Yetim kollarımızla içimizde bin emek büyüttügümüz yasam agacını köklediniz. Birbirimizin ısıgında, birbirimizin gölgesinde yükselttigimiz sarmasıkları kestiniz. Bir olmasak asla yürüyemeyecegimiz yolu yıktınız. Günlerimi gecelerimi. Nefesimi hapsettiniz. Dudaklarımı diktiniz. Tırnaklarım uzamıyor. Gölleri dondurdunuz. Kanımı dondurdunuz. Nesemi umudumu. Içimi dondurdunuz. Ruhumu çektiniz. Yaslılıgımı çaldınız. Yanaklarım. Yanaklarım agrıyor. Ne yaptı Hrantım size. Öldürdünüz. Beni de öldürdünüz." 1972 dogumlu Çiler Ilhan 1993 Yasar Nabi Gençlik Ödülleri "Dikkate Deger Öykü Ödülü" sahibi. Yazarın üniversite sonrasında yazdıgı öyküler E Kültür, Düzyazı Defteri, Damar, KülÖykü, Ana Dili, Davetsiz Misafir gibi edebiyat dergilerinde yayımlandı.

INCELEME Basbug Ercan Çitlioglu Destek Yayınevi 398 s., 24 TL
Basbug'u asker kimliginden sıyırarak, sıradan insan Ilker Basbug'un kim oldugu sorusunun yanıtını arayan bir kitap. Mesafeli ve gizemli durusu, entelektüel birikimi, 'buzdan adam' hali, 'sinirleri alınmıs' tavırları, yasamının özel yanlarını titizlikle korumasıyla kimdir Basbug? Yazar, kitabını geleneksel merakı gidermek amacıyla yazmadıgını söylüyor.

ARASTIRMA Ilaçla Tedavi Efsanesi Joanna Moncrieff Çeviren: Tevfik Alıcı Metis Yayınları 340 s., 24TL
Kitap, yazarının tabiriyle 'bir efsanenin yaradılısını ve gerçekligin dogru bir tasviriymis gibi nasıl kabul gördügünü' anlatıyor. Sözü edilen efsane ise, psikiyatrik ilaçlar efsanesi. Ünlü bir psikofarmakolog olan Moncrieff arastırmalarıyla bu efsanenin temelsiz oldugunu savunuyor.

ROMAN Selindrella Ekin Atalar Artemis Yayınları 410 s., 19 TL
Selin'in hayatında her sey yolunda gidiyordu. Küçük bir evi, sirin bir köpegi ve neredeyse iyi giden bir iliskisi vardı. Sevgilisinin annesi ondan nefret etse ve uzun süredir issiz olsa da hayatı güzel gidiyordu. Bu sırada köpegi Zıpzıp evden kaçıp üst kata sıgınıverdi. Komsu beyle tanıstıktan sonra, Selin'in hayatında yepyeni bir safya açıldı. Ve bir geceyarısı Selindrella'ya dönüsür.

ROMAN Iyi Geceler Tatlı Prens Pierre Charras Çeviri: Sosi Dolanoglu Can Yayınları 101 s., 7.50 TL
Iyi Geceler Tatlı Prens, bir baba-ogul arasındaki sevginin, yanlıs anlamaların ve söylenmemis sözlerin hikâyesi. Baba ve ogul arasındaki, sevgi ve suskunluklarla örülü, babasını kaybetmis, ona hayattayken bir kez olsun 'Seni çok seviyorum' diyememis olan ogulun, duydugu acı bir çıglıga dönüsüyor.

SÖYLESI Uygarlıgın Pesinde "Latif Mutlu Kitabı" Söylesi: Beyhan Sunal Türkiye Is Bankası Kültür Yayınları, 432 s., 18 TL
Sürekli ilerlemek, sürekli hayatı yenilemek düsüncesi kafamıza girmisti. Bu, ta Nazımiye'den, küçüklükten beri bize verilmis bir hedef gibiydi." Bilgi Üniversitesi'nin kurucularından Latif Mutlu'yla yapılan bir nehir söylesi olan Uygarlıgın Pesinde'de uygarlıgın egitimle olan iliskisi anlatılıyor. Uzun ve mutlu bir hayatın dökümü olan kitap, tam bir basarı öyküsü.

ANI Kanatları Benzeyen Kuslar Sen Sahir Sılan Yapı Kredi Yayınları 128 s., 8 TL
Kanatları Benzeyen Kuslar'da Sen Sahir Sılan kendi yasam öyküsünden yola çıkarak anılarını kaleme alıyor. Fırtınalı bir hayatın ardından, orta yasında gelip kendini bulan büyük askını, Ali Neyzi ile ölene kadar birbirlerine söz verdikleri ve askla, dostlukla, yazıyla geçen hayatını anlatıyor.

ROMAN Sevgili John Nicholas Sparks Çeviren: Türkan Çolak Artemis Yayınları 340 s., 16 TL
Anlık bir öfke soncu okuldan ayrılan John'un, katıldıgı orduda hayallerinin kadını Savannah'yla tanısmasının ve aralarındaki büyük askın öyküsü. Ancak 11 Eylül ve daha birçok olay sonucu John orduda kalmayı seçince, genç kadın kapısını çalan yeni aska hayır diyemedi.

ARASTIRMA Çin ve Dünya Harry G. Gelber Çeviren: H. Hülya Kocaoluk Yapı Kredi Yayınları 437 s., 32 TL
17. yüzyıldan itibaren kıyılarına gelen gemiler ve sınırlarını zorlayan yerlesimcilerin baskısıyla Çin toprakları dogrudan ya da dolaylı olarak yabancıların idaresine geçmeye baslar. 20. yüzyılda ise komünizmin etkisiyle Çin, gururlu bir yükselise geçer. Kitap; Çin tarihini özellikle yabancılarla iliskiler üzerinde odaklanarak kat ediyor, yükselis ve çalkantı örüntüsünü göstermeye çalısıyor.

ROMAN Otuz Dokuz Basamak John Buchan Çeviri: Özge Onan Altın Bilek Yayınları 164 s., 12 TL
Iskoç yazar John Buchan'ın 1915 yılında yayımladıgı kitap, aynı adla beyazperdeye aktarıldıgında daha da ünlendi. Ama kitabın önemi, aynı zamanda o dönemin sosyal ve politik olaylarına da deginiyor olması. Ayrıca Otuz Dokuz Basamak, Gizli Ajan Hannay'in ilk macerası.

SÖYLESI Sayım'ın Konusan Bavulu - Zor Sorular, Samimi Cevaplar... Sayım Çınar Inkilap Yayınları 264 s., 14 TL Medyaya yön veren, her biri birbirinden farklı egilimlere ve dünya görüsüne sahip 47 isim, röportajlarıyla birlikte Sayım'ın Konusan Bavulu'nda. 47 ismi bilinmeyen yönleriyle tanımak isteyenler için kaçırılmaması gereken bir eser. Röportajlar, isi soru sormak olan gazetecilere sorulan zor soruların samimi cevapları ile dolu.

ROMAN Beyaz Sah György Dragoman Çeviren: Gün Benderli Yapı Kredi Yayınları 198 s., 13 TL
Çavusesku'nunpolis devletinin damgasını vurdugu 1980'lerin Romanyası'nın hikâyesi. Babası gizli polis tarafından tutuklanan ve çalısma kampına kapatılan 11 yasındaki Cata'nın gözünden anlatılan politik ve toplumsal gelismeler, günlük hayatın acımasızlıgına bir saka ve masalmıs gibi bakan bir çocugun baskıyı nasıl anladıgını anlatıyor.

KISISEL GELISIM Çözüm Olmak Darel Rutherford Çeviren: Banu Kalaycı, Esra Banguoglu, Dharma Yayınları 350 s., 25 TL
Kendi kendine milyoner olmayı basarmıs, konusmacı, yasam koçu Rutherford bu kitabında da dikkate alınacak önerilerde bulunuyor. Mesela, yoksullugun içsel durumu yansıttıgını, gelir durumunu yansıtmadıgını savlıyor. Bu öneriler de yine ondan: "Büyük bir tutku gelistirin. O olmayı seçin. Kendinizi dönüstürün."

ROMAN Saflıgın Çekiciligi - Komutan Matriste'nin Maceraları Arturo Perez Reverte Çeviri: P. Yaprak Köroglu Meridyen Kitap 230s., 11 TL
Tarihi macera romanlarının usta kalemi Pérez-Reverte, 17. yüzyıl Ispanyası'nda geçen Saflıgın Çekiciligi'nde okuru yine heyecan dolu bir maceraya sürüklüyor. Kızı manastıra kapatılan umutsuz bir baba, kızını kurtarması için Komutan Matriste'den yardım istediginde, Matriste'nin de maceraları baslar.

SIIR Apartman Haikuları Metin Üstündag Sel Yayıncılık 88 s., 7 TL
Gece kar yagmıs kirli sarıpinokyo olsa yakılırçok soguk dısarısı." Bu dizeler Metin Üstündag'ın yeni siir kitabından. Penguen dergisi yazar, çizer ve editörü mizahçı Metin Üstündag nam-ı diger MetÜst, bu ay yeni siir kitabıyla okurlarıyla bulusuyor. Kitap, Üstündag'ın sıkıcı apartman dairelerine dair elestirileriyle dolu.

KISISEL GELISIM Bilinçli Bebek Aletha J. Solter Çeviren: Aysegül Cebenoyan Dogan Kitap 298 s., 16 TL
Bilinçli bireyler yetistirmek isteyen ebeveynler için tam bir yol kitabı. Bu kitapta; bebeklerin neden agladıgını, kucakta tutulma isteklerini, uyku düzensizliklerini nasıl asabileceginizi detaylarıyla ögreneceksiniz.

SANAT Bir Mimar ile Bir Yazar Tartısıyor: Görmek ve Yazmak Philippe Sollers, Christian de Portzamparc Çeviren: Cem Ileri Yapı Kredi Yayınları 140s., 12 TL
Biri yazıyor, öteki insa ediyor. Philippe Sollers ve Christian de Portzamparc birbirlerini 20 yıldır tanıyor ve ortak tutkularından konusuyorlar: Siir ve mimarlık. 11 Eylül'le baslayan konusmayı bir gayya kuyusu gibi açılan sorgulama izliyor: O gün nasıl bir yıkıma tanık olundu? Bu dünyanın sonu mu? Peki hangi dünyanın?

BILIM Bilimin (Henüz) Yanıtlayamadıgı 10 Soru Michael Hanlon Çeviri: Algan Sezgintüredi Aylak Kitap 224s., 14 TL
Gündelik ve genel - geçer bilgilerin yüzeyini kazıyıp altında yatanı görmek isteyen, sorgulayan, merak eden herkese hitap eden kitap, bilimsel meseleleri, gizemleri, neseli, akıcı hikâyeler aracılıgıyla anlasılır kılıyor. Michael Hanlon'ın soruları ise 'gerçek nedir'den 'Bir dakika önce oldugunuz kisi misiniz?' e kadar oldukça felsefik.


kalan karakter 460

RamazanT. RamazanT. // ANKARA

Bakalım, yeni açılımlar, bedenden, ruhtan, ülkeden sürüklemelri önleyecek mi yoksa bu dönem bitti mi. Sanırım bitti dimek istiyoruz. Özal ve Erdoğan eski başbakanlardan daha uygar davrandı bu konuda. Nazım şimde sağ olsaydı Erdoğan elini sıkardı. İdeolojik yapın önemli değil derdi. inanıyoruz.

Aynı Görüşte misiniz?
evet0
hayır0
cevapla 20.04.2010 11:21

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Kitap - Edebiyat Haberleri
Diğer Kitap - Edebiyat Haberleri
Gerçekligin kırıldıgı an
'Sonrası kalır'
Televizyonun olmadıgı bir dünyada
Bir aile trajedisi
Kitap okumanın en lezzetli hali:
Memet Baydur'dan bir öykü
Zeka seksidir!
Kitap
En iyi polisiye yazarları arasında iki Türk
Aşktan sonra tufan başlar
Yazarlar okurlarıyla buluşuyor
Şiddetin kitabı!
Devrimin üç kadını aynı kitapta
Divalardan ilham alan hikayeler kitap haline geldi
'Konuşmak Yok' ile iletişim öğrenin!
Tılsımlı çizgilerin efendisi
Necib Mahfuz gerçeğin peşinde
Aşk ve ölüm üzerine bir şarkı
'Bu ödül tüm denemecilerin'
SABAH Kitap mutfağa giriyor
'Tweet'lesem kitap olur
Latife Hanım'ın yeğeni 'satılık mektuplar'ın peşini bırakmıyor
Abdülcanbaz yetim kaldı
İşte gerçek Alice!
Çoksatarlar arasında bir Türk
Halit Refiğ'in İstanbul'u 1453'te
Basit bir işlem: Bir+Bir
Destina, Fransızcaya çevrildi
Polisiyeyle satranç bir araya gelince
Çeyiz sandığından çıkan mektuplar
www..com.tr
Facebook’un en iyi gazetesi
SABAH’ı beğen,
son dakika haberlerini kaçırma
facebook.com/Sabah
Son dakika haberlerini
Twitter’ın en iyi gazetesi
Sabah’da takip et
twitter.com/sabah
Sosyal Medya' nın En Çok Paylaşılanları
ÜCRETSİZ SABAH BÜLTEN ÜYELİĞİ

Üye olun, son dakika haberleri e-postanıza gelsin.

Adı Soyadı :
E-posta :
Üye Ol