İstanbul'da da bombaya yakalandı

Öykülerinde İsrail'de her an patlamaya hazır bombaların tedirginliğini mizahi bir dille anlatan yazar Etgar Keret ile Ortaköy'de sohbet ederken, Taksim Meydanı'ndan patlama haberi geldi

Boğaz'da güneşli bir Pazar günü. Deniz kenarında bir yandan güneşin tadını çıkarırken dünyaca ünlü İsrailli yazar Etgar Keret ve eşi Altın Palmiye ödüllü yönetmen Shira Geffen'i bekliyorum. Birlikte kahvaltı edeceğiz ve Keret'nin bizde son yayınlanan kitabı Tanrı Olmak İsteyen Otobüs Şoförü hakkında konuşacağız. Çift gelir gelmez samimi bir sohbete koyuluyoruz. Bu onların İstanbul'a ilk gelişleri ve ben de hemen hemen burada tanıdıkları ilk Türk'üm. Daha gelir gelmez hemen bana burayı ne kadar sevdiklerini, herkesin onlara karşı ne kadar sıcak kanlı olduğunu söylemeye başlıyorlar. İstanbul'la Tel Aviv'i birbirine çok benzetiyorlar. Enerjisi, insanları ve özellikle de gece yaşamıyla... Boğaz'ın güzelliğine hayran kalıyorlar bir yandan da. Derken doğal olarak öykülerini konuşmaya başlıyoruz. Keret, İsrail'de her an patlamaya hazır bombaların tedirginliğinde yaşanan yaşamların absürt yanlarını son derece kıvrak ve mizah yüklü bir biçimde anlattığı öyküleriyle tanınıyor. Ben de doğal olarak hem oradaki yaşamını hem de yazar kimliğini merak ediyorum öncelikle.

GELMEDEN ÖNCE HAZIRMIŞ

Deniz kenarında edebiyat eşliğinde devam eden huzurlu o gün aniden telefonumun çalmasıyla duraklıyor. Ancak filmlerde yaşanacak o tuhaf anlardan birini yaşıyorum. Keret karşımda öykülerini ve İsrail'deki yaşamını anlatmayı sürdürürken telefondaki ses bana Taksim'deki canlı bomba saldırısını haber veriyor. Yanımda Keret'nin Türkiye yayıncısı Siren Yayınları'ndan Sanem Sirer var. Haberi önce onunla paylaşıyorum. Keret'nin o gün çok yüklü bir programı var ve onu fazla tedirgin etmeden hemen haberi vermeyi planlıyoruz. Duyunca biraz şaşırıyor tabii ama açıkçası bizden çok daha sakin karşılıyor. "Bu benim çok alışkın olduğum bir durum," diyor ve "Ah! Annem gene bildi!" diye ekliyor. Ardından ilk tepkisi ise İsrail'deki annesini aramak oluyor. "Onu hemen aramalıyım çünkü eminim haberini alacaktır ve sesimi duymazsa çok meraklanır. Annem ve babam Nazi soykırımından kurtulanlardan... Dolayısıyla bu tür konularda çok hassas biri. Üstelik bu konuda tuhaf bir önsezi de geliştirmiş durumda. Buraya gelmeden önce beni çok uyarmıştı bu tür konularda, dikkatli olmamı söylemişti," diyor. Sonrası ise bir telefon trafiği içinde geçiyor.

Haber bir şekilde İsrail'e ulaşmış ve tüm yakınları ve meslektaşları üst üste onu arıyor. Kendimizi bir an bir Keret öyküsünün kahramanları gibi hissediyoruz. "Hayat artık böyle, bu çok normal," diyor. "Bu tür saldırılar dünyanın pek çok şehrinde yaşanıyor, bu size özgü bir şey değil." İlk şoku atlatınca hemen olayı kimin yaptığını öğrenmek istiyor. "Acaba bunun İsrail karşıtı bir eylem olması ihtimali var mıdır?" diye soruyorlar karı, koca birlikte. "Hayır, hiçbir alakası yoktur. Böyle bir şey nereden aklınıza geldi ki?" diye onları rahatlatmaya çalışıyoruz.

Zaten onları endişelendiren tek olasılık da bu oluyor. Hayat devam ediyor, bizim söyleşimiz de. Biz hâlâ üstümüzdeki şaşkınlığı atlatmaya çalışırken yine içimizde kendini ilk toparlayan o oluyor. Onun, "Evet, nerede kalmıştık?" sözüyle kendime geliyorum. Oysa sorduğum sorumun cevabını tahmin edebileceğimden daha güçlü bir şekilde, çoktan almış oluyorum.

kalan karakter 460

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Kitap - Edebiyat Haberleri
Diğer Kitap - Edebiyat Haberleri
Bir hüzünlü uzun hava
Turkuvaz Kitap ve Genç Turkuvaz 29. İstanbul Tüyap Kitap Fuarı'nda
Şebnem İşigüzel: Sizin eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Karanlık günler göreceğiz çocuklar
Kısa... kısa...
Kürtlerin yemekleri ve acıları bu kitapta buluştu
Ben böyle aşk görmedim
'Büyülü Koro'nun şarkısı
Sevginin ışığıyla yanan fener
Hayat sınavı
Siz hiç otobüs kullanan bir Tanrı gördünüz mü?
'Ağır' yalnızlıklar, hasarlı ruhlar
Üzüm'ün gücü adına
Aşkınız ilk günkü gibi taze
Göçler, kültürlerin canlanmasına yol açar
Saklı inceliklerin peşinde
Öykü seli
Ekim ödüller ayıydı
Türkçede Beat kitapları
Beat filmleri
Bir garip yoldayım, Yeraltısakiniyim
12 Eylül hapishanelerinden kuş olup uçanların öyküsü
Hangi partiyi tutuyorsun?
Eğrisi doğrusuyla Woody Allen
Raflardakiler 2
Anne babalar için TÜYAP rehberi
Cem Yılmaz'ın senaryoları kitaplaştı
Açık Radyo'nun 15 yıllık serüveni kitaba dönüştü
Genç öykücüler ödül için yarışacak
Rıfat Ilgaz kitapları yeniden basılıyor
www..com.tr
Facebook’un en iyi gazetesi
SABAH’ı beğen,
son dakika haberlerini kaçırma
facebook.com/Sabah
Son dakika haberlerini
Twitter’ın en iyi gazetesi
Sabah’da takip et
twitter.com/sabah
Sosyal Medya' nın En Çok Paylaşılanları
ÜCRETSİZ SABAH BÜLTEN ÜYELİĞİ

Üye olun, son dakika haberleri e-postanıza gelsin.

Adı Soyadı :
E-posta :
Üye Ol