Müjde Işıl: İki kişilik hesaplaşma
İLİŞKİLİ HABERLER
Sinemalarda bu hafta
Müjde Işıl: İki kişilik hesaplaşma
Emrah Kolukısa: Komedyenin Ölümü

Müjde Işıl: İki kişilik hesaplaşma

  • yeni haber
  • Sinema dergisi
  • Giriş Saati : 02.10.2009 10:35
    Güncelleme : 02.10.2009 10:35

Cemal Şan, Aşk Üçlemesi'nin ardından minimalist tarzını "Acı"da iyice pekiştiriyor. İşkenceden ölen Engin Çeber'e ithaf ettiği ve zorlu tabiat koşullarında çektiği film, toplum vicdanını ve ülke sistemini sorguluyor.

Aşk Üçlemesi insanı anlatıyordu. İnsanın olduğu her yerde politika vardır. Sanatın kendisi politik. Aşk Üçlemesi'nde hayatla, aşkla ilgili düşüncelerimi anlattım. 'Acı'da da sistemle, toplumla ilgili düşüncelerimi..." Cemal Şan'ı "Acı"yı yapmaya sevk eden olay, Engin Çeber'in Metris Cezaevi'nde işkenceden ölümü olmuş. Olay, çeşitli televizyon kanalları ve gazetelerde bir süre yer aldıktan sonra unutulmuş; kamuoyu da yaşananlara tepkisiz kalmıştı. Bu sessizlikten çok rahatsız olan Şan, kendi yaşamından ve dedesi ile ilişkisinden yola çıkarak "Acı"yı yazıp yönetti. Bir dede ile yıllar sonra karşısına çıkan ve onun köy evine sığınan torunun ilişkisini anlatan film konusu kadar, "Dilber'in Sekiz Günü" nde izlediğimiz Nesrin Cavadzade'nin parlak performansıyla da dikkat çekiyor. Filmdeki bazı olaylar gibi isimler de gerçek. Cemal Şan'ın annesinin adı Kumru, Nesrin Cavadzade'ninki de Feride... Dede karakteri de hem dış görünüşü hem de mizacıyla Şan'ın kendi dedesinin benzeri.

Cemal Şan, "Acı"nın olabildiğince çok seyirciye ulaşmasını ve vicdanların biraz da olsa harekete geçmesini istiyor. Pek çok meslektaşının aksine eleştirmenlerin yorumlarını da çok önemsiyor. "Eleştirmenler olumlu ya da olumsuz bir şey yazdıklarında ondan bir şey almak için çaba sarfediyorum. Çünkü bir şeyi yazmaya ya da yönetmeye başlayınca kör oluyoruz. Ona o kadar tutkuyla bağlanıyorsun ki pek çok şeyi görmüyorsun. Eleştiri bizi besleyen bir şey" diyor. Sık sık dile getirdiği gibi film çekebilmek için dizi yönetmeye devam etmek mecburiyetinde. Sonuçta, gişe yapmaz diye kimsenin para yatırmak istemediği filmleri yapabilmesinin tek çaresi de bu. 2010 başında da, Kanun Namına adlı polisiye dizinin çekimlerine başlayacak muhtemelen. Açıksözlülüğü ve mütevazılığıyla tanınan Cemal Şan, röportajımızda "Acı"nın yapım sürecini ayrıntılarıyla anlattı.

(...)

kalan karakter 460

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Sinema Haberleri
Diğer Sinema Haberleri
Megan Fox kana susamış!
Sırf para için 'Recep İvedik' gibi film yapmam
Çaresiz aşkın hikayesi film oldu
Ünlülerden "Polanski'yi bırakın" kampanyası
'Diyarçam'dan Kürtçe korku filmi
'Ölüm'ün oynadığı satranç takımı satıldı
Nihat'ı, Ömer Şerif artist yapmıştı
Belki de Irmak'ın en iyi filmi!
Sinemasız kentte sinema günleri
Sinema salonları 'İvedik'le kurtuldu
Polanski kefaletle serbest bırakılabilir
'Neşeli Hayat'ın 9 yüzü
O film Oscar için yeterli kriterlere sahip değil!
Yaşananları konuşmak gerek!
Uçansu Torino'da jüri başkanı
'Nihat Abi' bugün uğurlanıyor
Sonbahar 'kız evinde' yarışıyor
‘Serseri Mayınlar’da herkesi güldürecek
11'e 10 Kala büyük övgü aldı
Teklif biçimi beni etkiledi
Bir başkadır benim memleketim!
Gişede hüsran
Gösterimi ertelendi
Min Dit'e İspanya'dan gençlik ödülü
Cronenberg yeni bir Sinek istiyor
Barbie filmde boy gösterecek
Güneşi Gördüm filmi yeniden vizyonda
Bangkok Uluslararası Film Festivali başladı
Sinemalarda bu hafta
Ucuza şahane filmler var
"Güneşi Gördüm" Oscar'da aday adayı
www..com.tr
Facebook’un en iyi gazetesi
SABAH’ı beğen,
son dakika haberlerini kaçırma
facebook.com/Sabah
Son dakika haberlerini
Twitter’ın en iyi gazetesi
Sabah’da takip et
twitter.com/sabah
Sosyal Medya' nın En Çok Paylaşılanları
ÜCRETSİZ SABAH BÜLTEN ÜYELİĞİ

Üye olun, son dakika haberleri e-postanıza gelsin.

Adı Soyadı :
E-posta :
Üye Ol