ARKADAŞINA GÖNDER Balık yemenin incelikleri
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Balık yemenin incelikleri

  • Giriş Tarihi: 27.10.2011

Balık yemenin de bir adabı vardır; örneğin tekirin tavası, çipuranın ızgarası, uskumrunun dolması makbuldür. Rakı içilecekse, ertesi günkü baş ağrısına engel olmak için yemek öncesinde cacık yenilmeli. Sıcak servis edilecek balıklar; yağlarının donmaması için, sıcak tabaklarda sunulmalı. Yemeğin üstüne tahin helvası gibi hafif tatlılar ikram edilmeli. İşte Touch İstanbul dergisinin hazırladığı özel balık dosyası..

Balık yemek ciddiyet ve özen ister! Mesela geceye; kadim dostu rakının mı, yoksa zarif eşi şarabın mı eşlik edeceğini iyi düşünmelisiniz. Balığın üzerinde bir pırlanta gibi duran limon dilimlerini unutmamalısınız. Balık yemenin keyfini çıkarmak istiyorsanız sofra adabına da uymalısınız. İşte balık sofraları için dikkat edilmesi gerekenler:

1 Tekirin tavası, çipuranın ızgarası, dil balığının şişi, sardalyanın pilakisi, uskumrunun dolması, makbuldür. Öte yandan palamut gibi siyah etli balıkların, daha yağlı oldukları için buğulaması ve çorbası tavsiye edilmez.

2 Balığı sunmak da ayrı bir maharet ister. Her balık, her tabakta sunulmaz. Örneğin; balık çorbası, düz yemek tabağının üzerine yerleştirilmiş bir çorba tabağında sunulurken, servis olarak balık çatalı, kaşığı ve bıçağı da bulunmalıdır. Olmazsa olmaz ise; tabağın sol yanına kılçıklar için konacak tabaktır.

BEYAZ ŞARAP
3
Balık ikram edilen bir sofrada; yemek bıçağı kullanılması balık adabına hiç yakışmaz. Mala şeklindeki balık bıçağı kullanılmalıdır. Balık çatalı ve bıçağı; ayrı bir tabak içine yerleştirilmiş peçete üzerinde, sağdan takdim edilirse, daha doğru olur. Öte yandan çatalla yenmesini kolaylaştırmak için sofraya dent adı verilen küçük metal çubuklar da koyabilirsiniz.

4 Mönüde çorba yer almıyorsa; deniz ürünleri her zaman önden servis edilir. Hatta ordövr olarak sunulan etten ve tavuktan bile daha önce gelmelidir.

5 Yemekle, içecek servisinin uyumlu olması gerekir. Alkollü içecek servisinin yapıldığı bir gecede; deniz ürünleriyle beyaz ve rose şarap servis edilmeli. Kırmızı şarabın içerisindeki demir, deniz ürünlerindeki maddelerle reaksiyona girdiğinden ağızda hiç hoş bir tat bırakmaz. Ülkemizde balıkla rakı ikilisi de sıklıkla sofralarda yer alsa da, çoğu zaman ya içkinin ya da balığın hakkı verilmez. Dolayısıyla rakı şişesinin bulunduğu sofrada; balık porsiyonlarını küçültmek gerekir.

6 Yoğurtla balık yenmez" klişesi tamamen yanlıştır. Özellikle İtalyan mutfağında; yoğurtla birlikte hazırlanan birçok balık yemeği vardır.

7 Ağzınızda kılçık hissederseniz sakın panik yapmayın. Bu balık kılçığını bir çatal yardımıyla çıkarabilirsiniz. Eğer davetteyseniz ve bunu yapamıyorsanız peçeteyle ağzınızı kapayarak kılçıktan kurtulabilirsiniz.

8 Kızartma ve tava balıklar pişirildikten hemen sonra süzülmelidir. Kayık biçimli servis tabaklarına, dantel şeklinde peçeteler yayılarak balık üzerine alındığında, daha hoş sunum elde edebilirsiniz.

9 Tereyağında yapılmış balıklar, servis tabağına alındıktan sonra üzerine yeniden tereyağı gezdirilmelidir. Ancak tereyağının yanmamasına özen gösterin.

10 Izgara, haşlama ya da fırında balıklar, diğerlerine nazaran daha zahmetsizdir. Haşlanmış patates, havuç ve her tür sebze ile servis edilebilir.

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.