X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Izgara ustası olun
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Izgara ustası olun

  • Giriş Tarihi: 8.6.2014

Yaz aylarında güzel bir mangal sefası yapmak istiyorsanız, iyi bir ızgara ustası olmalısınız. Bunun için eti ve sebzeyi çok iyi tanıyıp nasıl piştiğini bilmelisiniz

Izgara, sağlıklı bir pişirme yöntemidir. Türk mutfağında büyük bir yeri olan ızgara yöntemi; kolay gibi görünse de aslında zordur. Men's Health dergisi, ızgara yapmanın püf noktalarını araştırdı: Bir etin hazır olduğunu anlamanın iki yolu vardır. Bunlardan ilki ısı testidir. Fakat bu yöntem bifteklerden çok, büyük parça etlerin pişirilmesinde kullanılır. Bifteğinize termometre saplamak suyunu salmasına sebep olarak etinizi mahvedecektir. Çoğu profesyonel aşçının tercihi diğer yöntem ise dokunma testidir. Etinizin nasıl piştiğini şöyle anlayabilirsiniz:

PARMAKLARINIZI KULLANIN
Çiğeyakın:
Avucunuzu yukarı bakacak şekilde serbest bırakın. Başparmağınızın altındaki kalın bölgeye, diğer elinizin işaret parmağıyla dokunun. Çiğe yakın bir et, buna benzer bir yumuşaklıktadır.

Az pişmiş:
Başparmağınızla, işaret parmağınızın ucuna dokunun. Bu hareketi yaptığınızda, baş parmağınızın altındaki kalın bölge biraz daha serttir. Diğer elinizin işaret parmağıyla bu bölgeye dokunun. Az pişmiş bir et, buna benzer bir yumuşaklıktadır.

Orta az pişmiş:
Başparmağınızla orta parmağınızın ucuna dokunun. Başparmağınızın etli kısmındaki bölgenin bu hareketi yaptığınızdaki sertliği orta az pişmiş bir etin sertliğindedir. Başparmağınızla sırasıyla diğer parmaklarınıza dokunmaya devam ederek etinizin kıvamını kontrol edin. Serçe parmağınıza ulaştığınızda etiniz, tam pişmiştir.

SEBZELERİ IZGARAYA ATMADAN ÖNCE ZEYTİNYAĞI SÜRÜP BAHARATLAYIN
Izgarada sebze pişirmek besin çeşitliliği yaratmak adına oldukça etkili bir yöntemdir. Sebzenizi ızgaraya atmadan önce zeytinyağı sürün. Eğer yapışmaz bir ızgara kullanıyorsanız yağı en az seviyede kullanabilirsiniz. Sebzenizi; tuz ve biberle çeşitlendirin.
Dolmalık biber: Biberin dört tarafını da kesip her bir parçayı üç-beş dakika ızgarada közleyin.
Kabak ya da patlıcan: Doğrudan ızgaraya yerleştirecekseniz, birer santim kalınlığında, uzun şeritler halinde doğrayın. Şişe dizecekseniz yuvarlak dilimleyin.
Kuşkonmaz: Izgarada ne kadar süre tutulacağı, sebzenin kalınlığına göre değişir; ince dallar iki dakika, kalın olanlar sekiz dakikaya kadar ızgarada tutulabilir.

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.