X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Ege mutfağını farklı reçetelere uyarladık
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Ege mutfağını farklı reçetelere uyarladık

  • Giriş Tarihi: 13.6.2014

Alaçatı'daki Mancar Restaurant'ın mutfağından sorumlu olan Michelin yıldızlı İspanyol şef Daniel Lopez Inza: Ege mutfağını farklı reçetelerle lezzetli bir şekilde yeniden uyarladık

Alaçatı'daki Mancar Restaurant, 6 Haziran'da kapılarını açtı. Genel Energy Kurucu Ortağı ve İcra Kurulu Başkanı Mehmet Sepil, İzmirli işadamı Cevat Akgerman ve Hayal Kahveleri ile Lacivert gibi iddialı mekanların kurucusu Fehmi Yaşar'ın ortaklığında kurulan restoranın en büyük iddiası ise; sunduğu mönünün, Michelin yıldızlı şef Daniel Lopez Inza tarafından tasarlanması. İspanyol şef Daniel Lopez Inza ile buluştuk ve Ege mutfağına olan aşkı ile Mancar'ı konuştuk:

EVRENSEL BİR İSİM
Mancar çok enteresan bir isim; anlamı nedir, biliyor musunuz?
Ege bölgesinde yenilebilen yabani otların hepsine mancar denir. İspanyolca'da da 'manjar' kelimesi, yemek anlamına geliyor. Birçok yabancı lisanda da mancarı andıran ve yemek anlamına gelen kelimeler var. Bence restoranın çok evrensel bir ismi var.

Nasıl oldu da Michelin yıldızlı bir şef kendisini Alaçatı'da buldu?
Yaklaşık bir yıl önce Fehmi Yaşar ile restoranımda tanıştık. Yemekten sonra onunla sohbet etme fırsatı yakaladık.

Neler konuştunuz o sohbette; 'Hadi gel Türkiye'de bir restoran açalım' dememiştir herhalde, değil mi?
Aslına bakarsanız dedi. Yemekleri sunma biçimimden ve kullandığım materyalin aslına sadık kalışından etkilendiğini söyledi.

TÜRK MUTFAĞI LEZZETLİ
Peki İspanyol bir aşçı olarak Ege mutfağı üzerinde çalışmak size heyecan verici geldi mi?
Ege mutfağı; hem Akdeniz mutfağına yakın, hem de içinde birçok yemek kültürü barındırıyor. Heyecan duymamak imkansızdı. İspanya'da tanıdığım herkese sürekli "Gidin, Türkiye'yi görün ve yemek yiyin" diyorum.

Türk mutfağı hakkında ne düşünüyorsunuz?
Genel olarak ot ve baharatlar çok kullanılıyor. Ancak Hint mutfağı ya da Çin mutfağı kadar acılı değil; cidden lezzetli.

En çok neleri sevdiniz?
Balıklar inanılmaz lezzetli. Bir de Adana kebap inanılmaz bir şey gerçekten de.

İspanyol ve Türk mutfağının benzer yönleri var mı?
Biz de balık ve sebze çok kullanıyoruz. Zeytinyağı bizde de çok etkili.

Türkiye'ye ilk kez bu proje için mi geldiniz?
Türkiye'ye ilk kez geçtiğimiz Aralık ayında geldim. Bu proje başladığından beri üçüncü kez Türkiye'ye geliyorum. Hem burada, hem de İspanya'da sıkı bir çalışmanın sonunda Ege mutfağını, farklı reçetelerle lezzetli bir şekilde uyarladık.

İKİNCİ ŞUBE AÇILIYOR
Siz sürekli olarak burada bulunmayacak mısınız?
Ben belli aralıklarla gelmeyi sürdüreceğim. Ancak sağ kolum Fabio Gemignani burada sürekli şeflik yapacak. Ayrıca Türk şefler, İspanya'daki restoranım Restaurante Kokotxa'da benimle birlikte çalıştı; mönüdeki yemekleri hep birlikte defalarca denedik.

Mönüdeki yemekler içinde en beğendiğiniz hangisi?
Cidden çok zor bir soru. Çünkü her birinde, mükemmeli bulmak için cidden çok uğraştık.

Restoranın merkezden uzak olması dezavantaj olabilir mi?
Tam tersini düşünüyorum. Buraya gerçekten lezzetli yemek yemeyi seven ve kaliteli mutfaktan anlayanlar gelecek.

Restoranın ikinci şubesi de İzmir'de açılacak, değil mi?
Evet, Ekim ayında Swissotel'de açılacak. Mancar'ın İzmir'de de lezzet sevenlerin buluşma noktası olacağına eminim. Eylül'de yeniden ülkenize geleceğim ve İzmir için hazırlık yapacağım.

BAKLAVAYI VE CACIĞI KENDİ TARZIMDA YORUMLADIM
Peki Türk mutfağı üzerine çalışırken sizin de kendi restoranınıza götürdüğünüz lezzetler oldu mu?
Tabii ki oldu... Baklavayı kendi tarzımda yorumladım mesela. İnanılmaz güzel ve enteresan bir tatlı oldu. Yoğurt ve salatalığın bir arada bu kadar lezzetli olabilmesi çok enteresan geldi bana. Onun üzerinde çalıştım ve ortaya bu restoranın mönüsünde de yer verdiğim 'Tersine cacık' isimli bir yemek çıktı.

Michelin yıldızı aldığınızda neler hissettiniz?
Ben yıldız almak için çalışmıyorum ama Michelin yıldızı aldığımda çok şaşırmıştım. Benim amacım konuklara lezzetli tabaklar sunmak.

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.