X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Zeytinyağı deyip geçmeyin, tanıyın!
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Zeytinyağı deyip geçmeyin, tanıyın!

  • Giriş Tarihi: 9.11.2014
Zeytinyağı deyip geçmeyin, tanıyın!
Zeytinyağı deyip geçmeyin, tanıyın!

Kanserden koruyor, yüksek tansiyonu, deri rahatsızlıklarını ve kabızlığı önlüyor, kalp dostu, saçlara ve cilde çok iyi geliyor. Kısacası zeytinyağının faydaları saymakla bitmiyor. Peki doğadan sofralarımıza gelene kadar zeytinyağı hangi aşamalardan geçiyor? İyi zeytinyağı nasıl anlaşılır? Zeytinyağının hangisi makbuldür? Bu soruların yanıtını almak için Komili'nin davetlisi olarak Ayvalık Cunda'daki zeytin hasadına ve zeytinyağı tadımına katıldık. Malum tam mevsimi çünkü her yıl Ekim ve Mart ayları arası zeytin hasadı yapılıyor.

RENGE KANMAYIN!

Ana Gıda Genel Müdürü Ümit Ersoy, zeytinden elde edilen verimin her yıl değiştiğini, hasadın yapıldığı dönemdeki nemin bile verimi etkilediğini söylüyor. Zeytinyağının kalitesi kimyasal analizlerle, tadı ve kokusuyla degüstasyon adı verilen işlemle anlaşılıyor. İyi zeytinyağı ağızda hoş bir koku bırakıyor, boğazda ise acı bir tat, resmen yakıyor. Kötü zeytinyağı ise boğazı yakmıyor ama tadı kötü. Kokusu biraz kötü de olsa, rengi çimen yeşili olabiliyor. O yüzden işin uzmanları rengine pek aldanmıyor; zeytinyağının soğukta muhafaza edildiğinde donduğunu, ısıtıldığında ise tekrar sıvı hale döndüğünü belirtiyor. Ümit Ersoy, zeytinyağının güneş ışığından uzak, oda sıcaklığında ve nem almayacak şekilde ağzı kapalı olarak saklanmasının büyük önem taşıdığını anlatıyor. Bu arada bir grup gazeteciyle katıldığımız zeytin hasadıyla işin çok da kolay bir şey olmadığına şahit olduk. Perdeli traktörler, bizim ellerimizle topladığımız zeytinlerin kat be kat fazlasını birkaç dakika içerisinde ağacı silkeleyerek topladı. Tüm zeytinler fabrikada buluşturuldu. Burada yıkanıp yapraklarından ve çekirdeklerinden ayrılan zeytinler, makinelerde hamur haline getirilerek suyu sıkıldı. İşlemin ardından şişelere doldurulan zeytinyağları, yenmeye hazırdı.

SALATAYA SIZMA, YEMEĞE RİVİERA
Sızma zeytinyağı; zeytin meyvesinin sadece yıkama, sızdırma, santrifüj ve filtrasyon işlemleri gibi mekanik veya fiziksel işlemler uygulanarak elde edilen, kusur içermeyen, serbest yağ asitliği yüzde 0,8'den fazla olmayan ve doğrudan gıda olarak kullanılan zeytinyağıdır. Bu yağ, özellikle başlangıçlar, salatalar ve kahvaltılar için tavsiye edilmektedir.
Rafine zeytinyağı ile natürel sızma zeytinyağının karışımından elde edilen riviera zeytinyağı ise tüm yemeklerde kullanılabilir.

kalan karakter 1000

jembaba jembaba

Teşekkürler

Aynı Görüşte misiniz?
evet0
hayır0
cevapla 10.04.2015 00:24

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.