X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Marinasyon incelikleri
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Marinasyon incelikleri

  • Giriş Tarihi: 21.8.2015
Marinasyon incelikleri
Marinasyon incelikleri

Daha yumuşak ve daha lezzetli etlerin sırrı onları içlerinde bekleteceğiniz marinasyon soslarında saklı. Klasik bir marinasyon işlemi üç temel öğeden oluşur: Sirke, şarap ya da limon suyu gibi asitli bir sıvı, başta sızma zeytinyağı olmak üzere yağ, otlar ve baharatlar. Asitler et ve balıkların liflerini yumuşatır. Bu sayede proteinleri daha sindirilebilir hale getirir. Yağ pişirilen gıdanın suyunu kaybetmesini engeller, baharat ve otlar ise aromaları ile etin içine kadar nüfuz eder. La Cucina Italiana dergisinin hazırladığı marinasyon önerileriyle daha lezzetli tatlar yakalayabilirsiniz.

KURU MARİNASYON


220 gr. toz şeker, 90 gr. ince tuz, 20 gr. kalın tuz, 10 gr. çok ince kıyılmış dereotu ve 10 gr. pembe biberi karıştırın. Karışımı fırın kabına yayıp üzerine derisi alınmış balık filetosunu yerleştirin. Sosun kalanı ile balığı kaplayın. Kabın üzerini streç film ile kapatıp buzdolabında iki gün bekletin. Sürenin sonunda balığı sostan çıkarıp dilimleyerek servis edin.

AROMATİK OTLU


60 gr. sızma zeytinyağı, 60 gr. kırmızı şarap sirkesi ve bir çorba kaşığı kuru kekiği bir kapta karıştırın. Birkaç dilim sarımsak, bir tutam maydanoz, bir tutam adaçayı, bir tutam biberiye ve biraz pul biber ilave edip blender'dan geçirin. Elde ettiğiniz karışımın 3/4'ünü etin üzerine döküp iki saat buzdolabında bekletin. Sürenin sonunda buzdolabından alıp 20 dakika oda sıcaklığında tutun. Marine ettiğiniz eti ızgarada pişirip servis etmeden önce sosun kalanını üzerine gezdirin.

MEYVELER İÇİN


60 gr. limon suyu, 30 gr. kabuğu soyulmuş küp doğranmış zencefil, 30 gr. esmer şeker ve bir çorba kaşığı kişniş tohumunu bir kapta karıştırın. Karışımı homojen hale gelene kadar blender'dan geçirin. Elde ettiğiniz marinasyonu dilimlenmiş ya da küp doğranmış meyvelerin üzerine dökün. Meyveleri serin bir yerde 20 dakika beklettikten sonra süzüp servis edin.

TATLI EKŞİ


20 gr. elma sirkesi, 80 gr. bal, iki diş sarımsak ve kıyılmış 10 yaprak adaçayını bir kapta karıştırın. Karışımı etin üzerine döküp bir saat buzdolabında marine edin. Sürenin sonunda buzdolabından çıkarıp oda sıcaklığında 20 dakika beklettikten sonra pişirin. Bu karışımı 500 gr. yağlı kuzu eti, kaburga ya da tavuk but için kullanabilirsiniz.

KARİDESLER İÇİN ACI SOS

Halka dilimlenmiş bir adet taze kırmızı çili biber, bir adet vanilyanın tohumları, bir adet çarkıfelek meyvesi, yarım limonun suyu, ikiüç dal kekik, 60 gr. sızma zeytinyağı ve bir tutam tuzu bir kapta karıştırın. Karışımı çiğ, kabuğu ayıklanmış, temizlenmiş ve dilimlenmiş karideslerin üzerine dökün. Buzdolabında 20 dakika beklettikten sonra servis edin.

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.