Çizme'nin topuğunda Akdeniz'e doğru uzanır Salento... Bölgenin turkuvaz denizi, bembeyaz kumu, krem rengi barok binaları özgün karakterini yansıtır. Puglia'nın bu kısmı, kendi içinde bambaşka bir dünyadır. Beyaza bürünmüş kasabaların eskiden kalma küçük çiftlikleri, gözetleme kuleleri, engebeli kayalıkları nefis manzaralar sunar. Çok güzel bir barok kent olan Lecce; İtalya'nın en oryantal şehri, surlarla çevrili Otranto ise, liman kenti Gallipoli'ye gidenlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken yerlerdir. Yarımada'nın İyon Denizi'ne bakan tarafındaki Gallipoli ise adeta bir inci gibidir. Bir kalker adasının üzerine inşa edilmiş, ana karaya 1600'lerden kalma bir köprüyle bağlanan harika bir şehirdir. Salento'nun mutfağı, rotanızı buraya çevirmeniz için başlı başına bir nedendir. Bölgenin belki de en leziz orecchiette'leri Salento'da yapılır. Burada yemek yapmak bir görev değil ritüeldir. La Cucina Italiana dergisi, bu ayki sayısında bölgeyi tanıttı...
PEKİ MUTFAKTA NELER VAR?
Salento'da ekilen sebzeler, yetişen yabani otlar o kadar zengin ve lezzetli ki, enfes yemekler hazırlamak için fazla çaba sarf etmenize gerek kalmaz. Gelincik, ısırgan otu, hardal otu, at kuyruğu; yörenin en lezzetli otlarındandır. Yabani hindibalı bakla püresi, turp otlu ya da Ciceri e Tria usulü orecchiette; mutlaka denenmesi gereken tipik lezzetlerdendir. Yörede pirinç, midye ve sebzelerle yapılan taieddhra gibi daha zahmetli yemekler de bulunur. Sert ricotta peyniri ve domates sosuyla hazırlanan taze ev yapımı makarna sagne ncannulate da bölgeye has yemeklerdendir. Makarnadan sonra sofraya bol malzemeli ekmekler de gelir. Pucce isimli ekmekler; hamurun içine ançüez, domates, soğan ya da kabak gibi malzemeler katılarak yapılıyor.
LECCE ÇÖREĞİ
Porsiyon: 8 adet Hazırlama süresi: 50 dakika
Malzemeler:
500 gram milföy hamuru, açılmış
250 gr. süt
250 gr. domates, kabuğu soyulmuş, çekirdekleri çıkarılmış
125 gr. mozzarella, küp doğranmış
25 gr. tereyağı
25 gr. un
1 adet çırpılmış yumurta
Tuz, karabiber
Yapılışı:
Tereyağını küçük bir tavada eritip unu ekleyin ve kavurun. Soğuk sütü azar azar ilave edip karıştırarak kaynama noktasına getirin. 8-10 dakika pişirerek yoğun bir beşamel sos elde edin. Beşameli tuz ve karabiberle tatlandırıp üzerini örtün. Domateslerin fazla suyunu süzüp ufak parçalar şeklinde doğrayın. Milföy hamurundan 9 cm. çapında 16 adet daire kesin. Dairelerin sekiz tanesini yan yana dizip üzerlerine biraz beşamel, bir çorba kaşığı domates ve birkaç küp mozzarella koyun. Hamurların kenarlarına yumurta sürüp üzerlerini kalan sekiz daire ile örtün. Kenarlarını bastırarak yapıştırın. Üzerilerine yumurta sürüp 190 derece fırında 20 dakika pişirin. Ilık servis edin.
NEREDE KALINIR?
Hotel Corte di Netturno Otranto'daki bu şık otelde 'Denizler Altında 20 Bin Fersah' romanından fırlamış gibi duran mobilyalar bulunur. www.cortedinettuno.it
Masseria Prosperi Lecce, Frassanito'da yeşillikler içinde bulunan butik otel, eski bir fabrikadan otele çevrilmiş. www.masseriaprosperi.it
Naturalis-Bio Resort&Spa Otranto'da denizden 10 kilometre içeride, zeytinlikler arasında kurulmuş olan bu şık otelde SPA keyfi eşliğinde doğanın tadını çıkarabilirsiniz. www.naturalisbioresort.com
Palazzo Mongio' Della Torre Dell'Elefante Galatina'da 1700'lerden kalma bu özel saray, şık mobilyalarla döşenmiş odalarında misafirlerini ağırlıyor. Tel: +39 338 854 3309