Ot i, Alaçatı’da lezzetseverleri buluşturacak

Giriş Tarihi: 7.4.2016
Ot festivali, Alaçatı’da lezzetseverleri buluşturacak

7. Alaçatı Ot i, bugün başlıyor. Ana teması radika olan ve 10 Nisan’a kadar sürecek olan festivalde; otları tanıma gezilerinden bitkilerle beslenme seminerlerine kadar birçok etkinlik yer alacak

Bu yıl yedincisi düzenlenen Alaçatı Ot i, yine fark yaratacak. Bugün başlayan ve 10 Nisan'a kadar sürecek festivalin ana teması, 'radika' olarak belirlendi. Yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdiği şenlikte; otları tanıma ve toplama gezilerinden yemek atölyelerine, yabani ot ve bitkilerle beslenme seminerlerinden konserlere kadar birçok etkinlik yer alacak. Önceki yıllardan farklı olarak; bu yıl yerel stantlar dört gün boyunca Alaçatı sokaklarında kurulacak. Akademisyenlerin, aşçıların ve blogger'ların söyleşileri ve atölyeleriyle geçecek festivalin korteji; 9 Nisan Cumartesi günü renkli görüntülere sahne olacak. Cumartesi akşamı Alaçatı Açıkhava Tiyatrosu'nda saat 18.00'de Anason Orkestrası konseri olacak. Saat 19.00'da ise 'Muhtemel Aşk' şarkısıyla çıkış yapan Grup 27 sahneye çıkacak. Festivalin son gününde birbirinden güzel ot yemeklerinin yarışacağı Ot Aşı ve Ot Toplama yarışmaları, saat 12.00'de başlayacak. Festival, ve ödül töreni ile son bulacak.

DÜNYA LİTERATÜRÜNE GİRECEK
Alaçatı Ot Festivali, dört ülkenin bakanlıklar düzeyinde katıldığı bir oluşum olan Biyoçeşitlilik Projesi'nden akademisyenleri ağırlayacak. Festival süresince uzmanlar; hem incelemelerde bulunacak, hem de seminerlerde gıda ve beslenme için kullanılan yabani türlerle ilgili yapılan çalışmalarla ilgili bilgiler verecek. Türkiye de çalışmaya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile ona bağlı araştırma kuruluşları aracığıyla dahil oldu. Festival süresince uzmanlar, Çeşme'de konaklayacak. Yapılacak inceleme, uluslararası birçok araştırma ve akademik yayında da yer alacak.

'HERKESİ BEKLİYORUZ'
Festivalle ilgili bilgi veren Çeşme Belediye Başkanı Muhittin , şunları söyledi: "Kentimizin öz değerlerini canlandırarak, bugünlere taşıdık ve insanlara sunduk. Her festivalde pişen yemekleri ve yapılışlarını bir sonraki yıl kitaplaştırarak geçmişten bugüne taşıdığımız kültürel değerlerin gelecek nesillere miras kalmasını sağladık. Alaçatı'nın ot kokulu sokaklarında, bu güzellikleri paylaşmak isteyen herkesi, bu festivalin parçası olmaya davet ediyorum."

BİRBİRİNDEN ŞİFALI OTLARI TANIYALIM

7. Alaçatı Ot Festivali'nde birbirinden şifalı otlar ve onlarla yapılan yemekler tanıtılacak. İşte o şifalı otlar:

RADİKA (Hindiba, Tatlı Radika, Kara Hindiba): Radika; çayırlarda, nemli ve kuytu çalılıklarda, yol kenarlarında bulunur. Tırtıklı yaprakları vardır. Bahar aylarında sarı çiçek açar. Taze yapraklarından zeytinyağlı ve limonlu salata yapılır, karışık ot kavurmalarında kullanılır.
DAĞLAMA OTU (Koyungözü-Alagömeç): Bahar aylarında kırlarda bulunur. Çiçekleri bazen sarı, bazen beyaz, bazen de krem rengidir. Taze sürgünlerinden haşlanarak zeytinyağlı salatası yapılır, böreklerde ve gözlemelerde kullanılır.
DELİ KEREVİZ (Yabani Kereviz): Sahillerde tarla ve bahçelerde yol kenarları ve kuru yamaçlarda bulunur. Karışık ot kavurmalarında kullanılır, yaprak ve sap kısımları haşlanıp salatası yapılır. Ayrıca zeytinyağlı sulu yemeği de pişirilir.
DEVE TABANI (Sığır Kulağı): Tarım alanlarında, yol kenarlarında, çimenlik, hatta kayalık yamaçlarda bahar aylarından itibaren görülür. Çiçekleri mor, mavi veya pembemsidir. Taze yaprakları yemeklerde ve gözlemelerde kullanılır.
EBEGÜMECİ: Ebegümecigiller familyasında bin 500 kadar bitki türü bulunmaktadır. Ebegümecinin ait olduğu Malva cinsi 30 kadar türe sahiptir. Bu türlerden 10 adedi Türkiye'de yayılış göstermektedir ve halk arasında ebegümeci olarak adlandırılmaktadır. Yemeği yapılır.
HARDAL: Sonbahardan ilkbahara kadar yol kenarları, boş alanlar ve tarlalarda yetişen tek yıllık otsu bir bitkidir ve sarı çiçeklidir. Haşlanarak zeytinyağlı ve limonlu salatası, yumurtalı veya yumurtasız kavurması yapılır. Ayrıca börek ve karışık ot kavurmalarında kullanılır.
ŞEVKET-İ BOSTAN: Ege ve Akdeniz çevresinde yetişir. Aralık ayından itibaren özellikle Nisan ve Mayıs sonlarına kadar yetişir. Yapraklarından haşlanarak salatası, köklerinden zeytinyağlı yemeği yapılır.
ARKADAŞINA GÖNDER
Ot festivali, Alaçatı’da lezzetseverleri buluşturacak
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz