Türkiye'nin en iyi haber sitesi

Geleneksel lezzetler eşliğinde iftar mönüsü

Giriş Tarihi: 3.6.2017
Geleneksel lezzetler eşliğinde iftar mönüsü

Birlik ve beraberliğin ön plana çıktığı Ramazan, hep beraber yapılan iftar ve sahurlar ile daha da anlam kazanıyor. Siz de, kalabalık sofralara lezzet katacak tarifleri yaparak sevdiklerinizi mulu edin

Dayanışma ve paylaşma ayı Ramazan, ülkemizde tüm güzelliğiyle yaşanıyor. Ramazan; hareketli sokaklar, kalabalık sofralar ve şenlik alanlarıyla tam bir bayram havasında geçiyor. Özellikle birlik ve beraberliğin ön plana çıktığı bu ay, hep beraber yapılan iftar ve sahurlar ile daha da anlam kazanıyor.

HAZIRLIK İÇİN ZAMAN VAR
Ramazan; günlerin uzun olduğu yaz aylarına denk geldiği için, iftara gelecek misafirlere ikram edilecek yemekleri hazırlamak için uzun zaman kalıyor. Çalışan hanımlar iş dönüşünde kolay ve pratik tarifler ile, ev hanımları ise iddialı yemeklerle masalarını donatıyor. Neticede, her iki taraf da sofra geleneğini yaşatmış oluyor. Ramazan Bingöl et lokantalarının sahibi Ramazan Bingöl, 'Ramazan Bingöl Mutfağından Tarifler' kitabında, geleneksel Türk lezzetlerine yer veriyor. Kitaptan seçilen aşağıdaki tarifleri yaptığınızda, ortaya çıkan sonuç sizi ve ailenizi mutlu edecek.

KESME ERİŞTE ÇORBASI

1 su bardağı yeşil mercimek
1 su bardağı kesme erişte
1 adet kuru soğan
2 çorba kaşığı domates salçası
6 su bardağı sıcak su
2 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı nane
1 tatlı kaşığı kaya tuzu

Yapılışı: Mercimekleri yıkayıp 20 dakika kaynatın ve süzün. Rendelenmiş soğanı tereyağında kavurun. Salçayı, naneyi, karabiberi ve tuzu ilave edin. Haşlanan mercimeği ve suyu ilave edip 10 dakika kaynatın. Erişteleri ekleyin. Erişteler yumuşayınca çorbanız da pişmiş demektir.
Not: Limon ya da yağda eritilmiş nane sosu ile de servis edebilirsiniz.

HAŞLAMA İÇLİ KÖFTE

İçi için:
1 kg. yemeklik kıyma
Yarım kg. kıyılmış kuru soğan
200 gr. ceviz içi
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı kaya tuzu
Yarım çay bardağı ayçiçek yağı

Dışı için:
2 yemek kaşığı irmik
3 su bardağı köftelik bulgur
3 yemek kaşığı un
3 su bardağı su
1 tatlı kaşığı kaya tuzu
1 çay kaşığı pulbiber
1 adet yumurta

Servis için:
1 çay kaşığı limon tuzu
2 yemek kaşığı biber salçası
3 yemek kaşığı tereyağı
Limon
Yeterince su

Yapılışı: Öncelikle soğanı yağda kavurun, üzerine kıymayı ve baharatları ekleyip kavurmaya devam edin. Kıyma da kavrulunca dövülmüş ceviz içini koyup soğumaya bırakın. Dışı için gereken malzemeleri, azar azar su ekleyerek yaklaşık yarım saat yoğurun. Soğuyan kıymadan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve yuvarlayın. Hazır olan dış hamurdan da ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp avuç içinizde açın ve ortasına kıymayı yerleştirip dışını güzelce sarın. Hazır olan içli köfteleri içine limon tuzu koyduğunuz bol suda beş dakika haşlayıp servis tabağına alın. Üzerine tereyağında kavrulmuş salçayı dökün.

FISTIK GÜZELİ TATLISI

500 gr. madayıf
200 gr. tereyağı
200 gr. çekilmiş Antep fıstığı

Şerbeti için:
1 kg. şeker
1 litre su
1 dilim limon

Yapılışı: Su ve şekeri tencerede kaynamaya bırakın. Kaynamaya başlayınca limonu ilave edin. Beş dakika sonra altını kapatın ve şerbeti soğumaya bırakın. Kadayıfı tel tel ayırıp şehriye büyüklüğünde kesin. Tereyağını eritip kadayıfla karıştırın. Tereyağlı kadayıfı bir tepsiye alıp ocağın üzerine koyun ve çevire çevire kavurmaya başlayın. Yaklaşık 30 dakika kadar kısık ateşte kavurup altını kapatın. Üzerine Antep fıstığını ve soğuk şerbeti ekleyin. 10 dakika dinlendirip dilerseniz dondurmayla ya da kaymakla servis edin.

ALİNAZİK KEBABI

300 gr. kuzu kuşbaşı
1 kg. patlıcan
1 kase süzme yoğurt
2 diş dövülmüş sarımsak
2 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı pul biber
Birkaç dal kıyılmış maydanoz
Çekilmiş karabiber
Kaya tuzu

Yapılışı: Patlıcanları fırında közleyin. Kuzu etini tereyağında kavurun. Közlenmiş patlıcanları soyun ve bir tahta üzerinde ezin ya da bıçakla kıyın. Sarımsak ve süzme yoğurdu çırpın ve daha sonra közlenmiş patlıcanla karıştırın. Hazır olan alinazik altını servis tabağına yayın. Kavrulan ete tuz, karabiber ve pul biber ekleyip altını kapatıp. yoğurtlu patlıcanın üzerine yerleştirin. Üzerine maydanoz ilave ederek servis edin.
ARKADAŞINA GÖNDER
Geleneksel lezzetler eşliğinde iftar mönüsü
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz