Ramazan ayında öğün sayısında sınırlama oluyor. Öğün sayısının sınırlanmasının yanında kişiler, sınırlı öğünlerde yeterince sıvı alımına dikkat edemiyor.
Diyetisyen Gözdenur Çavuş, "Siz farkında olmasanız da hava sıcaklığı ve nemin etkisiyle, deri, solunum, idrar ve dışkı ile normalden fazla su kaybı olur" diyor. Bu kayıp elektrolit kaybı ile beraber, tansiyon dengesizliği, baş ağrısı, halsizlik ve yorgunluk yapabilir. Sıvı tüketimi; mide ve bağırsak hareketliliği kadar, böbreklerin temizlenmesi, kalp ve dolaşım sistemi açısından da büyük önem taşır. İftar ve sahur arasındaki kısa sürede yeterli sıvı alımına engel olan nedenler arasındadır. Bu nedenle, oruç süreci boyunca kaybedilen sıvının yerine konması için iftar ve sahur arasında sık sık sıvı tüketilmesi şarttır. Su ve elektrolit dengesinin sağlıklı bir şekilde muhafaza edebilmek adına; 17 saat susuz kalmanın dışında kalan süre dilimi içerisinde belirli aralıklarla gereken miktarda suyu tüketmek gereklidir. Bunun için Ramazan boyunca her gece sahura kalkılması, daha düzenli bir su alınmasına yol açar. Daha rahat ve sağlıklı bir Ramazan ayı için bol bol su tüketmeye devam edin. Kadınlar günde en az 2 litre, erkekler ise en az 2.5 litre su tüketmelidir.
SAF SU İÇMEYİ SEVMEYENLER FARKLI ALTERNATİFLER DENEYEBİLİR
Saf su içemeyenler için; iftardan önce bir sürahi suyun içine limon, taze nane yaprağı, tarçın ve dilerseniz birkaç dilim elma ekleyerek suyu tüketebilirsiniz. Böyle bir karışım bağırsaklarınızı düzenleyip sindirim sisteminizin desteklenmesine, gün boyu yaşanan açlıkla beraber kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur. İşte susuzluğu gideren, gün boyu yaşanan halsizliği engelleyerek zinde tutan, Ramazan'da içimizi serinleten başlıca içecekler...
ÇİLEKLİ SMOOTHIE
Malzemeler
200 gram çilek,
1 çay bardağı
süt
1 su bardağı
yoğurt
5 küp buz
Kendinizin hazırlayacağı bu karışım ile hem iftar sonrası tatlı ihtiyacınızı giderecek, hem de serinleyeceksiniz.
Yapılışı: Çilekleri bir poşet içine koyun, buzlukta bekletin. Yoğurt ve sütü blendırda çırpın. Çilek ve buzları da içine ekleyip karıştırın. Hazırladığınız bu karışımı bardağa koyun ve içinizi serinletin.
KARPUZ SUYU
Ramazan sofralarının vazgeçilmez lezzetlerden karpuzun bir de suyunu deneyin. Karpuz suyu, insanı yazın sıcağında ferahlatmakla beraber içerdiği vitamin- mineral zenginliği ile kanı temizliyor ve böbreklerdeki kum ve taşların dökülmesine yardım ediyor. Kemiklerin gelişmesine faydalı olduğu da bilinen bir gerçek. Halsizliği önler. Sıvı kaybının en aza indirilmesi adına sahurda bir su bardağı karpuz suyu tüketilmelidir.
Yapılışı: Kabuklarını soyduğunuz karpuzu dilimleyip çekirdeklerini ayıklayın. Robota attığınız karpuzları püre haline getirin.
DOMATES SUYU
Domates suyu hem sıvı alımı bakımından, hem de içerdiği mineraller açısından oldukça sağlıklı bir içecek. İftar ve sahur arasında bir su bardağı domates suyu içerseniz; içeriğindeki düşük sodyum ve yüksek lif sayesinde vücudunuz zayıf düşmez ve daha az açlık hissedersiniz. Böylece metabolik süreciniz bozulmadan devam eder. Vücuda enerji kazandırır.
Malzemeler
2-3 adet domates
2 yemek
kaşığı balsamik sirke
Yapılışı: Domatesin kabuklarını
soyun ve ardından sirke ekleyip
robottan geçirin. Reyhan yaprağı ya
da maydanozla süsleyebilirsiniz.
MEYVELİ MILKSHAKE
İftardan
sonra tatlı yerine de geçebilecek türden lezzetlerden biri de meyveli milkshakelerdir. Hem tatlı isteğinizi bastırır, hem sıvı alımınızı sağlar. Seçtiğiniz meyveleri robota atıp püre haline getirin. Üzerine dondurma toplarını ve buzları da eklemeyi unutmayın.
Malzemeler
1 adet muz ya da birkaç adet çilek
1 su bardağı soğuk süt
Birkaç top dondurma
3-4 adet buz
YEŞİLÇAYLI LİMONATA
Şekersiz olarak içeceğiniz yeşil çaylı limonata, vitamin- mineral dengesinin sağlanmasında ve metabolizmanızı hızlandırmakta da birebir. Peki nasıl hazırlayacaksınız?
Malzemeler
1 litre su
4 poşet yeşil çay
1 demet kıyılmış taze nane
1 parmak büyüklüğünde taze zencefil (kıyılmış)
1 çay bardağı taze sıkılmış limon suyu
Yapılışı: Suyun yarısını kaynatıp ocağı kapatın. Yeşil çay poşetleri, nane ve zencefili ekleyip 30 dakika demlemeye bırakın. Süzerek bir sürahiye alın. Limon suyunu ve kalan suyu ekleyin. Buzdolabında soğuttuktan sonra limon dilimleri ekleyerek iftardan bir saat sonra tüketebilirsiniz.
FESLEĞENLİ KEFİR
Kefir, içerdiği probiyotikler sayesinde bağırsakları düzenleyerek sindirimi kolaylaştırır. Oruç süresi boyunca susuz kalan vücutta ödem, şişkinlik oluşabilir. Fesleğen ise çok iyi bir ödem giderici etkiye sahiptir. İftardan iki saat sonra bir su bardağı fesleğenli kefir, kalp sağlığınızı ve sindirim sisteminizi düzenler.