Sapanca'ya da yol düşürdük elbette. Süs ve peyzaj çiçekçiliğinde başı çeken bir bölge Sapanca. Rastlantı eseri girdiğim Çelikler Peyzaj'ın sahibi Aziz Çelik'le söyleşiyorum: - Sapanca neden bitki cenneti? - Sapanca'nın Ilıman iklim kuşağında oluşu, toprak yapısı, Marmara ile Karadeniz'e yakın olması Sapanca gölünün tatlı suyu mikro klima etkisi yaratarak havası, suyu, dağlarındaki ormanları ve Sapanca halkını oluşturan insanların çeşitli meyveler, bitkiler, uygulama tekniklerini bilmesi ve merakı, onların yeşile olan düşkünlüğü, Sapanca'yı adeta bitki cennetine dönüştürür Savaş Abi. - Geçmişinde meyve yetiştiricisi olan halkın eli alışkın zaten değil mi? - Çok doğru söyledin abi. Sapanca halkının yüzyıllar boyunca meyvecilik ile uğraşmış olması, onlara meyvecilikte ve bitki yetiştiriciliğinde tecrübe kazandırmış. Adeta her Sapancalı bir bitki uzmanı olmuş. - Sapanca'nın havası, suyu, toprağının bereketi bitkileri olumlu yönde etkilemiştir elbette? - O önemli bir faktör tabii ki. Sapanca'nın dünden bugüne meyve yetiştirme konusunda ilerlemesi, İstanbul gibi metropole yakınlığı bahçeli ev villa gibi yapılaşmayı hızlandırmış Sapancalıyı meyvecilikten daha sonra süs bitkileri yetiştiriciliğine dönüştürmüş. Sapancalılar meraklı ve bildikleri işi yaptıkları için yeşili ve doğayı korumaya düşkünlüklerinden çevresini adeta bitki cennetine çevirmiş yalan yok.
ÜRETİCİLER BİLGİLENDİRİLDİ
- Üniversite de bu potansiyeli atlamamış. Girişimleri büyük olmuş. Rektör bey anlattı az önce. - Bu da çok doğru bir tespit. Sapanca'daki bu değişimi fark eden Sakarya Üniversitesi Sapanca MYO bünyesinde Peyzaj Programını 2000'de kurdu. Bu yıllarda 8-10 adet olan küçük fidan işletmeciliği sayısı Sapanca da günümüzde 300-400'e kadar ulaştı. Sapanca MYO Peyzaj Programının yaptığı çalışmalar öğrenci ve hocaların katkısı ile bitki yetiştirme teknikleri konusunda Sapancalı bitki üreticileri bilgilendirildi. Yani kazankazan modeli gibi bir sistem kuruldu harika işliyor.