X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Kumyaka'nın yağını dünyaya satıyorlar
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Kumyaka'nın yağını dünyaya satıyorlar

  • Giriş Tarihi: 21.7.2013

Bursa'da Kumyaka'da zeytinyağı üretimi yapan Nazlıgül Ünal ve Aslıhan Yıldırım kardeşler, 300 yıllık taş değirmende yaptıkları zeytinyağını dünyaya ihraç ediyor

Mudanya ilçesindeki eski bir rum köyü olan Kumyaka'da yaşayan iki kız kardeş dünyaya zeytinyağı ihraç ediyor. Yıllarını iletişim sektörüne veren iki kız kardeş Nazlıgül Ünal ve Aslıhan Yıldırım, pazarlama ve marka danışmanlığı konularındaki 20 yıllık tecrübelerini artık kendi markalarını oluşturmak için çaba sarf ediyorlar. Zeytinyağında doğal üretim özel gurme ürünlere yurt dışından da taleplerin yoğun olduğunu belirten kız kardeşler, Türkiye'nin en lezzetli ve kaliteli sofralık zeytinlerinin yetiştiği Kumyaka'dan zeytinyağının en iyisini üretmeye çalıştıklarını ifade etti. Bilinen continu sistemini yerine 'Taş baskı' yöntemini tercih ettiklerini belirten kardeşler, "Altı yıl önce Mudanya'ya bağlı Kumyaka'da zeytinyağını araştırırken en saf halinin taş baskı ile elde edildiğini öğrendik. Bu yöntem ile şu anda 4 farklı ürün ile son derece iddialıyız. İspanya, İtalya ve Yunanistan'a yolculuklar yaparak, ücra köylerindeki taş baskı yağhanelerini gezip araştırmalarını yaptık. Kumyaka'da 1900'lü yıllardan geriye tek kalan tarihi yağhaneyi yeniden canlandırmak için epey bir uğraş verdik" dedi.

3 ASIRLIK TAŞTAN ÇIKARIYORLAR

Taş baskı yöntemi ile zeytinyağı üretme kararı aldıktan sonra Mudanya'daki 150 dönümlük zeytinliğe de el attıklarını ifade eden Ünal ve Yıldırım kardeşler, 6 yıl boyunca kesinlikle kimyasal gübre ve tarımsal ilaç kullanmadan sevgi ve emekle ağaçların bakımlarını yaptıklarını söyledi. Sit alanında yer alan ve tescilli bir yapı olan yağhaneyi kullanmak için izinlerin hayli uzun sürdüğünü belirten Nazlıgül Ünal, "Hazırlık aşaması sandığımızdan daha uzun sürdü. Yağhaneyi tarihi dokusuna ve nostaljik havasına sadık kalarak yeniledik. Arıtma tesisleri hijyenik koşullar baştan aşağı elden geçirildi. Ailenin tanıdığı 25 yıllık yağ ustası olan Mehmet Kaya elle toplanan zeytinleri 300 yıllık taş değirmende öğütüyor, sonra ezilmiş hamuru, elle dokunmuş olan keten torbalara dolduruyor. Üst üste konulan torbalar pres ve baskı olmadan ilk ve kuru saf zeytinyağı kendi halinde altın damla olarak sızmaya başlıyor. Daha sonra 150 yıllık tarihi küplerde dinlendiriyor" diye konuştu.

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.