X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Damlaya damlaya zeytinyağı olur
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Damlaya damlaya zeytinyağı olur

  • Giriş Tarihi: 22.12.2013

Bursa'da zeytin hasadının tamamlanmasıyla üretici mahsulünü zeytinyağına çevirmek için yağhanelerin önünde kuyruklar oluşturmaya başladı. Zeytin işleyen tesisler yoğunluktan memnun

İznik'in Gemiç köyünde bulunan ve günlük 60 ton zeytin işleme kapasitesine sahip olan Şentürk Natural Zeytinyağı adlı tesiste üreticiler 'zeytinyağı kuyruğu' oluşturdu. Tesisin sahibi Aydın Şentürk, birkaç aşamadan geçen zeytinin en doğal yöntemlerle yağa dönüştürüldüğünü söyledi. Şentürk ağaçtan kopartılan zeytin meyvesinin 5 aşamadan geçirildikten sonra adeta çeşmeden akan su gibi bidonlara zeytinyağı olarak doldurulduğunu söyledi. Sofraların vazgeçilmezi olan ve sağlıklı beslenmenin temel taşlarından biri olarak gösterilen zeytinyağının 1 yıllık özlemin ardından dakikalar içinde nasıl ortaya çıktığının sırrı ise yağhane olarak bilinen zeytin işleme tesisinde gizli. Ağaçtan kopartılıp yağ haline gelmesi için kendilerine getirilen zeytinin pekçok aşamadan geçtiğini belirten bu işlemi bir yolculuğa benzetiyor. Zeytinin son durağı olan yağhanede yapılan işlemleri anlatan Şentürk, zeytini işlemeye önce taş, toprak ve yabancı maddelerden arındırılması ve mutlaka yıkanmasıyla başlandığını söylüyor. Ezilerek pasta haline gelen zeytinin son aşamada süzgeçten geçirildiğini söyleyen Şentürk, "1 yıllık özlem sonrasında damla damla biriken zeytinyağı böylece sofraya ulaşıyor" diyor.

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.