X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Dünya sofralarının toz biberi Bursa'dan
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Dünya sofralarının toz biberi Bursa'dan

  • Giriş Tarihi: 27.7.2014

Mustafakemalpaşa'nın Ovaazatlı mahallesinde üretilen kırmızı biber, bölgenin bir ürünü olarak dünya sofralarında yerini alacak. Kuruması için bugüne kadar arazilere serilen biberler, yeni kurulan tesiste el değmeden hijyenik şekilde kurutularak ihraç edilecek

Bursa'da kırsal kalkınmanın sağlanması amacıyla tesisleşmeye ağırlık veren Büyükşehir Belediyesi, biber kurutma tesisini Mustafakemalpaşa ilçesine kazandırıyor. Bursa'yı geleceğe taşıyacak projeleri bir bir hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi, yeni büyükşehir yasası gündemde bile yokken hayata geçirdiği kırsal kalkınma yatırımlarına yasanın yürürlüğe girmesinin ardından daha da hız verdi. Kırsal kalkınma yatırımlarında Bursa'nın en fazla göç veren dağ ilçelerine öncelik tanıyan Büyükşehir Belediyesi, Keles, Orhaneli, Harmancık ve Büyükorhan ilçelerindeki üreticilerden toplanan sütün katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülmesi için Keles Süt Ürünleri Tesisini kurmuştu. Yeni Büyükşehir yasası öncesine tüm ilçelerde teknik çalışmaları tamamlayan Büyükşehir Belediyesi, bölgelerin ihtiyaçlarına göre tesis kurma çalışmalarına hız verdi. İnşaatı tamamlanan biber kurutma tesislerini geçtiğimiz hafta içinde Bursa Valisi Münir Karaloğlu da ziyaret ederek yetkililerden bilgi aldı. Karaloğlu, bölge için büyük önem arz eden tesisin bir an önce üretime başlamasının bölge ekonomisi için faydalı olacağını belirtti. Söz konusu tesis, günlük 200 ton yaş biberi işleyerek 20 ton toz biber üretecek. Faaliyete geçecek olan tesisin kırsal kalkınma açısından büyük bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ise "Bu noktada kırsal kalkınma çok önemli. Bölgelerin ihtiyaçlarına göre tesisler kurma çalışmalarımız sürüyor. Bunlardan biri de biber kurutma tesisiydi ve tamamladık. Bursa'nın her değerini bir dünya markası haline getirmeye devam edeceğiz" dedi.

AFLATOKSİN RİSKİ YOK

Bölge üreticisi de çok yakın bir zamanda üretime başlayacak olan tesisi sabırsızlıkla bekliyor. Yıllık bin 500 ton toz biber üreten çiftçi, kurutulma aşamasında hava şartlarına bağlı olarak biberde renk kaybı yaşadıklarını ve aflatoksin çoğalması meydana geldiğini, bu olumsuzlukların satışta problem oluşturduğunu belirtti. Tesisin faaliyete geçmesiyle birlikte bu olumsuz şartlar da ortadan kalkacak.

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.