Sonbahar mevsiminde toplandığı için "hüznün meyvesi" olarak nitelenen, "dağların ekmeği" kestane, Bursa'ya özdeşleşmiş bir ürün. Ancak şimdilerde Bandırma'nın yüksek kesimlerinde de yoğun bir el emeğiyle hasat edilip sofralara kadar ulaşıyor. Marmara, Ege ve Doğu Karadeniz'de yoğunlukla yetişen kestane, Türkiye'de yılda 70 bin tonun üzerinde üretiliyor. Bu kestane, genellikle kış aylarında kebap ve özellikle Bursa ile özdeşleşen kestane şekeri yapımında değerlendiriliyor. Un olarak da kullanılan kestane, sahip olduğu potasyum, fosfor ve kalsiyum gibi mineraller ve yüksek enerjisiyle kış aylarında besleyici bir gıda olarak sıklıkla tüketiliyor. Dağlık kesimlerde ormanlık alanlarda bulunan bu ürünün hasadı, kebabı ya da şekerini yemek kadar kolay ve keyifli olmuyor. Adeta dikenlerin içinde saklanan kestanelere ulaşmak için eldivenle toplamak gerekiyor. Bazı yerlerde uzun sopalarla çırpılarak toplanırken Çakıl- köy'de yere dökülmeleri bekleniyor. Toplanan kestaneler alım noktalarına götürülüyor. Burada elekten geçirilen ürünün kilogramı, boyutuna göre 6 liraya kadar varan fiyatlardan alınıyor. Çakılköy Mahallesi Muhtarı Engin Öz, 80 yıl önce büyüklerinin Bursa'dan getirdikleri kalem aşılar sayesinde kestane üretimine başlanan mahallelerinde bu ürünün önemli bir gelir kaynağı olduğunu söyledi. Kestanesiyle ünlü Bursa'ya ürün verir hale geldiklerini belirten Öz, "Boynuz kulağı geçti, Bursa'ya kestane satıyoruz. Onlardan aldık, yıllar sonra para kazanıyoruz" dedi.
BURSA'YA ŞEKERLİK İSTANBUL'A KEBAPLIK
Mahalle çevresinde halen çok sayıda yabani kestane ağacı olduğunu ifade eden Öz, şunları kaydetti: "İsteğimiz, aşılamaya müsait çok sayıda yabani ağacımız var bunlara izin verilsin. Köyümüz 140 hane ve hemen hemen tamamı buradan gelir elde ediyor. Fiyatlardan memnunuz, 5-6 lira arasında gidiyor. Bursa'dan, İstanbul'dan alıcılar geliyor. Bursa'ya şekerlik, İstanbul'a kebaplık ürün veriyoruz. Ürün bol, pazarlama sıkıntımız da yok. Ürünümüz, kestane şekerine çok uygun. Çok güzel sarı rengi veriyor." Öz, yılda ortalama 40 ton ürün aldıklarını dile getirerek, Türkiye'de kestane hasadının ilk Çakılköy'de başladığını, turfanda olduğu için ilgi gördüğünü bildirdi. Bursa'da kestane hasadının yaklaşık 10 gün sonra başlayacağı bilgisini veren Öz, "Biz yere döküleni günlük topluyoruz. Kestanenin dışı dikenli olduğu için eldivenle topluyoruz. Buradan topladığımız kestaneleri traktörlerle mahalle meydanına götürüyoruz. Sonra kalburlarla eleme yapıyoruz ve satıyoruz" diye konuştu.
EVDE KESTANE KEBAP NASIL YAPILIR?
Çakılköy Mahallesi Muhtarı Engin Öz evde fırında yapılacak kestane kebabın tarifini verdi: "İki şişe maden suyunu bir litre suya dökün. Bir kilogram kestaneyi bunun içinde en az 6 saat bekletin. Ardından fırına sürün. Ağızları açılıp kızarınca çıkarın."