Acıbadem
Bursa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gülay Hamzaoğlu Öztürk, vatandaşların beslenme davranışlarının düzeltilmesiyle kanserden büyük oranda korunabileceğini belirtti. Öztürk, doğru pişirme yöntemlerinden besin maddelerini mevsiminde tüketmenin önemine kadar önemli bilgiler verdi. Öztürk "Yiyecek hazırlarken ızgara, buğulama, benmari ve fırında pişirme yöntemlerini kullanmak gerekiyor. Yağsız et tüketmek, tavuk ve hindinin kesinlikle derisini yememek, balık tüketimini artırmak önemli. Yine eti mangal yerine normal ızgarada pişirmek bu kapsamda son derece önemli. Bunu kesinlikle alışkanlık haline getirmek gerekiyor" dedi.
MEVSİMİNDE TÜKETİM ÖNEMLİ
Tüm
sebze ve meyve gruplarının hangi mevsimde yetiştiğini bilmek gerektiğinin altını çizen Beslenme uzmanı Öztürk, "Alışverişinizi yetişme mevsimlerine göre yapın. Mevsimi dışında yer alan gıdalarda ilaç ve hormon gibi maddelerin kullanımı vücudumuza geçiyor ve bu da risk oluşturuyor. Kışın domates ve biberden vazgeçemiyorsanız, kendinize bir derin dondurucu temin edin ve yaz mevsiminden içini mevsim sebzeleri ile doldurun. Kışa sağlıklı hazırlık yapın" dedi Öztürk, salam, sucuk, sosis gibi koruyucu madde kullanımı gerektiren gıdaların özellikle mutfaktan uzaklaştırılması gerektiğini belirtti.