Türkiye'nin
ahududu (frambuaz) üretiminin yüzde 96'sının yapıldığı Bursa'da, hava muhalefeti nedeniyle hasat sancılı başladı. Uludağ'ın eteklerinde yetiştirilen ahudududa yüzde 30-40 rekolte kaybı bekleyen üreticiler, kilogram başına ortalama 6 liralık alım fiyatını yeterli bulmayınca, topladıkları ürünleri satmayıp daha sonra değerlendirmek üzere soğuk hava depolarında şoklamayı tercih ediyor. Kestel ilçesine bağlı Gözede, Alaçam, Lütfiye, Şevketiye, Kozluören, Sayfiye, Aksu, Derekızık ve Babasultan gibi mahallelerde yetiştirilen ahududu, genellikle küçük alanlarda aile işletmeleri tarafından üretiliyor ve Türkiye üretiminin neredeyse tamamına yakını bu bölgeden karşılanıyor. Bu sene ise soğuk ve yağışlı hava koşulları nedeniyle bir haftalık gecikmeyle 15 Haziran'da toplanmaya başlanan ahududu, hasat döneminde süren yağışların olumsuz etkisinden nasibini aldı. Kestel Ziraat Odası Başkanı Fevzi Fırtına, geçmiş yıllarda haziran ayı başlarında başlanan hasadın, bu sene soğuk ve yağışlı hava koşulları yüzünden bir hafta geciktiğini söyledi. Mevcut durumla ilgili tespitte bulunan Fırtına, "Bu sınırdan öte devam ederse bu yağışlar, çok büyük tehlike beklemekteyiz. Böğürtlen olsun, frenk üzümü olsun bunların üzerinde ufak kılcıklar vardır, onlar da su birikintisi yaptığı zaman, bunlar birkaç günde çürür gider" diye konuştu. Ahududu üreticilerinden Yusuf Aydın yağışın yanı sıra bir süre önce lodostan da olumsuz etkilendiklerini dile getirerek, rekolte kaybının yüzde 30-40 civarında olmasından endişe ettiklerini dile getirdi.
AHUDUDUNUN YÜ ZDE 96'SI ULUDAĞ'DA ÜRETİLİYOR
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Bursa Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün 2014 yılı verilerine göre, Türkiye'nin 4 bin 587 ton olan ahududu üretiminin, 4 bin 417 tonunu Bursa karşıladı. Bursa, böylece ahudududa ülke üretiminden yüzde 96.3 pay aldı.