X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER ‘Bal’ gibi hasat
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

‘Bal’ gibi hasat

  • Giriş Tarihi: 16.10.2016
‘Bal’ gibi hasat
‘Bal’ gibi hasat

Lezzetiyle ön plana çıkan balkabağının hasadı ’da başladı. Martta dikim, ekimde hasat yapan üreticiler balkabağında bu yılki rekolteden memnun. Ancak rekolteye bağlı düşen fiyatlar yüzleri güldürmedi

Kış aylarının vazgeçilmezleri arasında yer alan ve 'da önemli bir yere sahip olan balkabağının hasadı yapılmaya başlandı. Tarlalardan hasadı yapılan balkabakları, römorklara yüklenerek depolara kaldırılıyor. Üreticiler, bu yılki rekolteden memnun kalırken, düşen fiyatlar ise yüzleri güldürmedi. Balkabağının tarlalardan sofralara geliş öyküsünü anlatan üreticiler, şehrin yöresel ürünlerinden olan ve lezzetiyle ilgi gören kabak tatlısının tarifinin ipuçlarını verdi.

İYİ KABAĞIN SAPI KURU OLUR
Balkabağı üreticisi Ahmet , iyi balkabağının bayırda yetişmiş, sapının kuru ve dilimlerinin düzgün olması gerektiğini söyledi. Kabağın tarlaya ekiminden hasadına kadar geçen süreyi anlatan Koç, "Kıştan ocaklarını hazır hale getirir, gübrelerini dökeriz. Mart ayının son haftalarında ise ekeriz. Ot kalmasın diye ocakların aralarını gezeriz. Kabakların dolgun olması için tekleme yaparız. Ekim ayının ilk haftasında hasadını yaparız. Kabakları kestikten sonra toprakta kalan kısmını bir hafta güneşte kuruturuz. Sonra satıcıya göndeririz" diye konuştu.

LEZZETLİ KABAK TATLISI TARİFİNİN İPUÇLARINI VERDİ
Kabak tatlısı tarifinin ipuçlarını veren balkabağı üreticisi Nahit Koç, "Kabağı akşamdan soyup dilim dilim bir sıra şeker bir sıra kabak olacak şekilde tencereye döşeyeceksin. Sabah bir bardak su katacaksın. Hafif ateşte kaynatacaksın. Soğuduktan sonra ister kaymakla ister cevizle ye. Tadına doyum olmaz" dedi.