Ürettiği kaliteli çilekle kısa sürede Türkiye'nin önemli çilek üretim merkezi haline gelen İnegöl'ün Kurşunlu Mahallesi'nde çileğe ilgi her geçen gün artıyor. Kurşunlu'da kasım ayına kadar sürecek olan hasat dönemi başladı. Mahalle sakinlerinin geçim kapısı olan çilek, çoğunluğu kadınlardan oluşan çalışanların el emeğinin ardından sofralara ulaşıyor.
ÜRÜN 3 GÜN DE BİR TOPLANIYOR
Kurşunlu Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Adnan Satılmış, çileğin Kurşunlu Mahallesi'nin tek geçim kaynağı olduğunu aktardı. Satılmış, "Şuan ki durum iyi ancak iklim şartları biraz korkuttu. Kurşunlu çileğinde hasat mayıs ayının ilk haftasında başlar ve Kasım ayına kadar devam eder. Her 3 günde bir tarladan ürün topluyoruz" dedi.
"1 DEKARDAN 4 TON ÜRÜN"
Kurşunlu çileğinin aroması ve lezzetinin diğer çileklerden farklı olduğunu belirten Kurşunlu Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Adnan Satılmış, "Ektiğimiz albion çileğinin tadı ve aroması diğer çileklere göre çok güzel. Bizim topladığımız Kurşunlu çileği genelde İstanbul pazarına gidiyor. Çileğimizi bir alan bir daha bırakmıyor. Rengi, aroması ve tadı diğer çileklere göre çok farklı. Hava ve iklim şartları bu şekilde giderse dekardan ortalama 4 ton ürün bekliyoruz" dedi.
'ÇİLEK İÇİN COĞRAFİ İŞARET ALACAĞIZ
Çilek üretimine yaklaşık 10 yıl önce başladıklarını belirten Satılmış, "Bizim bayanlarımız Yenişehir'e biber toplamaya gidiyorlardı ancak şimdi biz dışarıdan işçi getiriyoruz. Çilek, hem mahallemizdeki kadınlara hem de dışarıdan gelen bayanlara ciddi geçim kapısı oldu. Geçen yıl 2,5 TL olan çileğin kilo fiyatı bu yıl 3 TL'den başladı. Bizim için iyi bir rakam. İnşallah kalite bozulmaz. Çilek üretiminden memnunuz. Çileğe coğrafi işaret alma konusunda bazı adımlar attık. İnegöl Belediyesi, Ziraat Odası ile İlçe Tarım Müdürlüğü'nün bize çok büyük katkıları var. Her sıkıntımızda yanımızdalar" dedi.