X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Mersin’de ’Ekolojik Tarımın Önemi Ve Yaygınlaştırılması’ Paneli
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

’de ’Ekolojik Tarımın Önemi Ve Yaygınlaştırılması’ Paneli

  • Giriş Tarihi: 6.7.2015 17:28 Güncelleme Tarihi: 7.7.2015 13:15
MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI BURHANETTİN KOCAMAZ, 'EKOLOJİK TARIMIN YAYGINLAŞTIRILMASI' KONULU PANELDE KONUŞTU.
Mersin’de ’Ekolojik Tarımın Önemi Ve Yaygınlaştırılması’ Paneli

Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Mersin’in, tarım alanlarının yapısı, ürün çeşitliliği, geleneksel üretim alışkanlıkları ve farklı agro-ekosisteme sahip olması nedeniyle organik tarım üretimi konusunda avantajlı bir coğrafi konuma sahip olduğunu söyledi.
Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen “Ekolojik Tarımın Önemi ve Yaygınlaştırılması” konulu panel, Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapıldı. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Prof. Dr. Uygun Aksoy ve Doç. Dr. Özlem Karahan Uysal ile Onkoloji Uzmanı Dr. Yavuz Dizdar’ın konuşmacı olarak katıldığı panelde, ekolojik tarımın neden önemli olduğuna ve insan sağlığı üzerindeki etkilerine değinildi.
Panelin açılışında konuşan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Mersin’in tarım alanlarının yapısı, ürün çeşitliliği, geleneksel üretim alışkanlıkları ve farklı agro-ekosisteme sahip olması nedeniyle, organik tarım üretimi konusunda avantajlı bir coğrafi konuma sahip olduğunu belirterek, "2013 yılı itibariyle Mersin’de 111 bin 867 hektar alanda, 79 ürün çeşidiyle, 407 çiftçi organik tarım faaliyeti yapmaktadır. Bu üretim alanı ile ilimiz ülke genelinde organik tarım alanının yüzde 20’sini oluşturarak, birinci sırada yer almaktadır. 2014 yılında 17 üreticimiz toplam 2 bin 20 kovanda organik bal üretmiştir. Ekolojik dengenin korunarak, tarımda sürdürülebilirliğin sağlanması, tüketiciye güvenilir ve kaliteli ürünlerin sunulması amacıyla ekolojik ürünlerin üretimi ve tüketiminin yaygınlaştırılması belediyemiz için de önem arz etmektedir” dedi.
"EKOLOJİK TARIM YAPANLARIN ÇOĞALMASINI ARZULUYORUZ"
Kocamaz, ekolojik tarım ile toprak ve su gibi doğal çevrenin tarım eliyle kirletilmesini engellemek, temiz malzeme ve uygun teknikler kullanılarak, üretilen tarım ürünleri ile hayvan ve insan sağlığının korunmasını amaçladıklarını ifade ederek, “Gelecek nesilleri korumak için onlara sağlıklı besinler sunmak zorundayız. Bir çocuğun, gıda maddelerinde kansere neden olan pestisitlerden zarar görme riski, yetişkinlere göre daha fazla olduğundan, çocuklarımızın gelecekteki sağlığı için ekolojik ürünlerin önemi büyüktür. Mersin’de kurulacak ’Ekolojik Pazar’, tüketicileri ve üreticileri bir araya getirerek, çevre il ve ilçelere de örnek olacak ve çevre illerden gelen üreticilere de ev sahipliği yapacaktır. Biz istiyoruz ki, ekolojik tarım yapanlar çoğalsın ve ürünlerini pazarlamada zorluk
çekmesin. Ekolojik ürün arayanlar kaliteli ürün bulsun ve ekolojik ürün tüketen insanlar çoğalsın. Gayemiz Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak sadece pazarlar oluşturmak değil, bunların satış ağlarını da kurmak. Bunun için de gerekli çalışmalarımız devam etmektedir” şeklinde konuştu.
Ekolojik tarımın ilkel bir üretim şekli olmadığına dikkat çeken Kocamaz, “Bugün tarım yaptığımız toprakları gelecek kuşaklardan ödünç aldığımızı unutmamalıyız. Geleceğe sağlıklı kuşaklar, temiz ve sürdürülebilir topraklar bırakabilmek için Büyükşehir Belediyesi olarak çalışmalarımıza aralıksız devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
KONUŞMACILAR, ORGANİK TARIMIN ÖNEMİNE ANLATTI
Panelin moderatörlüğünü yapan Prof. Dr. Uygun Aksoy ise sunumunda, organik tarım, ekolojik tarım ve biyolojik tarımın hem ülkemizde hem de birçok farklı ülkede eş anlamlı kullanıldığına değinerek, “Organik tarım en iyi uygulamaları bir araya getiren, gıda güvenilirliği açısından çok önemli avantajlara sahip, insan hayvan ve çevre sağlığını koruyan, ekolojik sistemi ve doğal kaynakları sömürmeden, tahrip etmeden ve kirletmeden sürdürülebilirliği sağlayan, insan ve çevreye dost sürdürülebilir bir yönetim sistemidir” dedi.
Türkiye’deki yasal sistemin Avrupa Birliği ülkeleriyle hemen hemen aynı olduğuna dikkat çeken Aksoy, “Ülkemizde üretimden nihai ürüne kadar merkezi bir kayıt var. Veriler güncel ve diğer veri tabanları ile uyumlu” diye konuştu.
‘Organik ürünlerin pazarlanması ve tüketici tercihi’ konusunda katılımcılara bilgi veren Doç. Dr. Özlem Karahan Uysal, “Günümüzde yeni bir pazarlama karması mevcut. Bu karma, ürün ne olacak, kime fayda sağlayacak, ürün fiyatı ne olacak, doğru yer ve doğru zaman ne zamandır ve hedef pazar tanıtımı nasıl yapılmalıdır sorularına cevap veriyor” diye konuştu.
Özellikle büyükşehirlerde yapılmış olan anketlerden de örnekler veren Uysal, Türkiye’de zaman içinde organik tarım anlayışının değiştiğini ve organik tarımın tanıtılması için üretici ve tüketici arasındaki sosyal diyalogların önemli olduğuna vurgu yaptı.
Panelin son konuşmacısı Onkoloji Uzmanı Dr. Yavuz Dizdar ise, ‘beslenme ve hastalık ilişkisi’ hakkında bilgi verdi. Günümüzde kanser, obezite, diyabet, koroner kalp hastalıkları gibi birçok hastalığın yediğimiz işlenmiş gıdalardan kaynaklandığını belirten Dizdar, “Organik tarım geleceğimiz olan çocuklarımızın sağlıklı gelişimi için gerekli. Bu noktada organik tarımın anlatılması ve vatandaşlarımızın bilgilendirilmesi daha sağlıklı bireyler yetiştirmemiz açısından önem taşıyor” şeklinde konuştu.