Bitkisel ve hayvansal protein tüketiminin yaşam süresine etkisini anlamak için 131,342 katılımcı üzerinde yapılan dünyanın en kapsamlı araştırmasının sonuçları 1 Ağustos 2016'da yayınlandı. Araştırma için 85 bin kadın ve 46 bin erkek 32 yıl boyunca gözlemlendi! Araştırma sonuçları yüksek miktarda hayvansal protein tüketmenin yüksek ölüm oranı ile ilişkili olduğunu ortaya çıkardı. Buna karşılık bitkisel protein tüketimi yüksek olanların ölüm oranının daha düşük olduğu görüldü. Özellikle salam, sosis gibi işlenmiş kırmızı et yerine bakliyat, taze fasulye, kinoa gibi bitkisel protein içeren besinler tüketmenin daha düşük ölüm oranları ile ilişkilendiğini tespit etti. En iyi bitkisel protein kaynakları Mercimek 1 bardak pişmiş mercimek 18 g protein içeriyor. Kinoa 1 bardak pişmiş kinoa, 9 g protein içeriyor. Glüten içermeyen kinoayı pişirip salatalarınıza katabilir, sabahları yulaf yerine pişirebilirsiniz. Fasulye 1 bardak pişmiş fasulye yaklaşık 15 g protein içeriyor. Baklagilleri pirinçle beraber tükettiğinizde, birinde az miktarda olan amino asit diğerinde bol bulunduğu için birbirlerini tamamlıyorlar. Sonuçta et yemiş kadar tam protein alıyorsunuz. Pirinç ve baklagilleri aynı öğünde yemeniz şart değil, aynı gün içinde olması yeterli. Bezelye 1 bardak bezelye 15 g protein içeriyor. Fava 1 bardak fava fasulyesi yaklaşık 10 g protein sağlıyor. Antep fıstığı 28 gramında (49 adet) 6 g protein var. Kabak Çekirdeği 28 gramında (85 adet) 5 g protein var. Chia Tohumu 2 yemek kaşığı 4 g protein içeriyor. Orta Amerika'da yüzyıllardır kullanılan chia tohumu, son yıllarda en popüler süper besinlerden biri haline geldi. Chia tohumlarını smoothielerinize, salatalarınıza, yulaf ezmenize katabilirsiniz. Kenevir Tohumu 1 çorba kaşığı 11 g protein içeriyor. Kenevir tohumu aynı zamanda iyi bir Omega-3 kaynağı. Salataların üzerine serpebilir, çorba ve yemeklerinize katabilirsiniz. DHA