Kutsal kitabımız Kur'ân-ı Kerim'de bazı gıda maddeleriyle birlikte bazı meyvelerin adı da zikrediliyor. İşte o meyveler ve faydaları... 1. Hurma Hurma, palmiyegiller, familyasından dekoratif yapraklı bir palmiye türüdür. palmiyeler gibi tropikal,ılıman ve çöl ikliminin görüldüğü yerlerde yetişir.Kazık ve saçak kök yapısına sahiptir. Ağacının pürüzlü gövdesi gri ağırlıklı kahverengi gibidir. Kardeşlenme eğilimi vardır. Gövdesinden ve altından yavrular verebilir. Sıcağı, güneşi sever, soğuktan hoşlanmaz.Türkiye'de Akdeniz ikliminin olduğu yerlerde yetişir. Ağaç kuvvetli ve dengeli bir gübrelemeye gereksinim duyar. Baş (zihin, Dimağ, beyin) Hurma baştan başlamak üzere vücudumuzun bir çok organına elle tutulur gözle görülür tesir icra eder. Beynimizin fosfora ihtiyacı vardır. Bu da hurmada bol miktarda bulunmaktadır. Beyin ve fikir işçileri çoğu zaman yorgunluk hissederler. Kendilerini dinlendirmek isterler işte o zaman hurma yemeliler. İlim erbabı kitap erbabı kalem erbabı işlerinin başında biraz hurma bulundursunlar yeter. Sinir sistemi Hurmanın en etkili olduğu diğer bir saha da sinir sistemimizdir. Müthiş dinlendirici bir özelliği vardır. Hurma da B1- B2 vitaminleri bulunmaktadır.bunlarda zihni ve sinir sistemnini dinlendirici özelliğe sahiptirler. Gözler Hurma gözleri kuvvetlendirir ve parlatır. Hurma A vitamini ihtiva ettiğinden hurma yiyenlerde özellikle gece körlüğü ve diğer göz zaafiyetleri olmaz. İkinci dünya savaşında gece hücumu yapacak olan Amerikan pilotlarına hedeflerini daha net görebilmeleri için hurma yedirmişlerdir. Göz sinirlerini kuvvetlendirici özelliği vardır. Çok çok yendiği takdir de her şeyin çoğunun zararlı olduğu gibi hurma da göze zarar verebilir. Kulak Hurma ihtiyarlıktan mütevvelit kulak uğultusu duyma zafiyeti gibi kulak rahatsızlıklarında da faydalıdır. Göğüs En iyi göğüs ilacı hurmadır. Hurma balgama ve nefes borusuna, öksürüğe çok iyi gelmektedir. Kan damarları Hurma kan damarlarını yumuşatır. Günümüzde damar sertliği denen şeyi engeller. Ayrıca kanı temizler ve tansiyonu düzenler. Kolesterol Kahve ve yağ kandaki kolesterolün yükselmesinde etkendirler. Araplar bol miktarda kahve yağ yerler Fakat laboratuar araştırmalarında görülmüştür ki Araplarda bu hastalıktan eser yok. Çünkü kahve ve diğer yiyeceklerin yanında mutlaka hurma vardır. Hurma kolesterole geçit vermiyor. Bel ağrıları Hurma bel ağrılarına iyi gelir, bel ağrısını hafifletir. Böbrek ve mesane Hurma böbreklerin yıkanmasına yardım eder. Böbreklerin çalışmasını kuvvetlendirir. Mesane ve böbrek iltihabına şifa verir. Hurmanın suyu böbrek taşlarını da yok eder. 6-7 hurma parçalanarak bir bardak suya konur birkaç saat sonra süzülür ısıtılarak günde iki defa içilir. Bu 15 gün yapılırsa böbrek taşlarını yok eder. Karaciğer Hurma çam fıstığı ile yenirse karaciğeri temizler ve kuvvetlendirir. Aynı zamanda safra taşını da yok eder. Mide ve bağırsaklar: Kişi ishal olduğu veya kustuğu zaman vücut çok su, tuz, potasyum, sodyum ve glikoz kaybeder. Hurmada ise bu unsurlardan bol miktarda bulunur. Böyle durumlarda hurma suyu hazırlanır, ondan kafi miktar alınırda kaybedilen mineraller ve güç telafi edilmiş olur. Hurma imsak halinde de bağırsaklara yardımcı olur. Bağırsaklar tarafından kolay emilmesi cihetiyle bağırsakların çalışmasını sağlar ve dolayısıyla imsak halini giderir. Karında bulunan asalaklar için de hurma faydalıdır. Hz. Ali efendimizden rivayet edilen bir sözde 'kim her gün sabah aç karına yedi hurma yerse karnındaki zararlıları öldürür.' buyuruluyor. Kanser : Hurmayı devamlı yemek kansere yakalanmamanın en önemli sebeplerindendir. Hurma magnezyum ihtiva ettiğinden kansere mani dir. Devamlı hurma yeyen Araplarda kanser vakası pek görülmemektedir. Şişmeler: Hurma tereyağı ile güzelce kavrulup da şişiklerin üzerine konursa şifa verir. Basur : Hurmayı yemeye devam etmek yani sürekli yemek basuru engeller. Basuru olanlara da şiddetinin hafiflemesine sebep olur. Emzirme: Çocuklu kadınların sütünün çoğalması için hurma yenmelidir. Hurma süt hormonlarını harekete geçirir ve sütün çoğalmasını sağlar. Yaramaz çocuklar için hurma: Çok hareketli, afacan çocuklara da hurmanın faydalı olduğu söyleniyor. Hurmada sinirleri sakinleştirici bir özellik var. Bunun için çok hareketli ve afacan çocuklara sabah aç karına bir iki hurma yedirmek faydalı olacaktır. Denemekle bir zararınız olmaz. 2. İncir Taze ve özellikle kuru incirin yenilmesiyle insan bedeninin hücreleri yenilenir. İncir, içerdiği yüksek oranlardaki protein, vitamin ve minerallerle hücrelerin yenilenmesini sağlayan bir besindir.100 gr. kuru incir yenilirse bedenin günlük gereksinimlerinden kalsiyumun yüzde 17'si, demir ve magnezyumun yüzde 30'u, fosforun yüzde 20'si, B1 vitamininin yüzde 5'i ve B2 vitamininin yüzde 4'ü alınmış olur. İncir, içerdiği yüksek orandaki liflerle bedene giren kolesterolün kana karışmadan atılmasını sağlar. Sindirimi kolaylaştıran incirin, bedeni bakterilere karşı koruyan etkileri de vardır.İncir içerdiği yüksek orandaki kalsiyum ve fosforla kemik ve dişlerin oluşumu ile sağlıklarını garantiler:incirin içerdiği kalsiyum, diğer besinlerdekine göre daha kolay sindirilir. Süt içemeyen kişilerin incir yemeleri öğütlenir. İncir, içerdiği 'benzaldehit' adlı maddeyle kanserli hücrelerin büyümesini önler, kansere karşı etkili olur.Kuru incirden hazırlanan infüzyon, özellikle çocuklarda korkusuzca kullanılabilen etkili bir müshildir: Bunun için iki-üç kuru incir doğranır. Üzerine kaynar su dökülerek 10-15 dakika demlendirilip bir infüzyon hazırlanır. Bu infüzyondan günde 2-3 bardak içilir. Körpe incir yapraklarının sütü siğile karşı etkilidir: Bu etkiyi sağlamak için körpe incir yaprağından sızan süt siğile sürülür.Körpe incir yapraklarının ezilmesiyle hazırlanan yara lapası, çıbanların olgunlaştırılması ve baş verip delinmesinde etkili olur. Kurutulmuş incir yapraklarıyla hazırlanan dekoksiyon, hemoroit (basur) ve çıbanlara karşı etkilidir: Körpe incir yaprakları, havadar ve güneş görmeyen bir yerde kurutulur. Bu yapraklar parçalanır. 2-3 tatlı kaşığı kurumuş yaprak bir bardak suda 30 dakika kadar kaynatılır. Böylece hazırlanan dekoksiyonla ıslatılan bez basur memesine sürülür ya da çıbanlara sarılır. Hemoroite karşı bu dekoksiyondan günde 2-3 bardak içilir.Taze ve kuru incir, boğaz sertliğine ve bronşlardaki sertliğe iyi gelir.İncir şarabı, süt salgısını söktürür. Aynı zamanda, onun şarabı, kronik öksürüğe, göğüs ağrılarına, bronşlara ve yangılı akciğer şişlerine karşı kullanılır.İncirin sütü, akrep ve örümceğin soktuğu yere haricen hafifçe oğuşturularak sürülürse, faydalı olur. Kuduz için ise, haricen ham incir veya taze incir yaprakları kullanılır. Ayrıca ham incir ve taze incir yaprakları ile gersene uyuza ve gelinciğin ısırdığı yerin üzerine tatbik edilir. Taze incir, ben ve siğil türleri üzerinde yakı şeklinde tatbik edilirse ve lepra hastalığının derideki izleri üzerine tatbik edilirse, iyi gelir. Aynı zamanda yaprağı da aynı amaçla kullanılır. Ciltteki renk bozukluğuna sebep olan cilt hastalıklarına, yangılı şişlere, sarkıklara karşı incir yemek yararlıdır. Zeytin: A, D, E ve K vitaminleri açısından çok zengindir aynı zamanda kalsiyum kaybını engellemektedir.İşte size daha bilinmeyen bir çok faydaları; Kalınbağırsak, prostat, mide ve pankreas kanserine yakalanma riskini azaltır. Kalp-damar hastalıklarından koruyucu etkisi vardır. Karaciğeri korur Kemikleri güçlendirir. Antioksidandır. Kabızlığı önler Sindirim sisteminin çalışmasına yardımcı olur. Virüs, bakteri ve mantarlara karşı koruyucudur. Çocuklarda sağlıklı diş gelişiminin tamamlanmasına yardımcı olur.Hücreleri yeniler böylelikle yaşlanmayı geciktirir ve ömrü uzatır. 4. Üzüm Üzüm bol miktarda enerji içerir, protein açısından zengindir ve bol miktarda lif içerir. Üzüm ayrıca folatlar,Niasin, Pantotenik i Piridoksin, Riboflavin , Tiamin yanında, C,E,K vitaminleri içermektedir. C ve K vitaminleri açısından çok zengindir. Üzüm yarıca bol miktarda potasyum, sodyum, kalsiyum, bakıri manganze, demir,magnezyum, çinko,Karoten-?,Karoten-ß ,Kripto-ksantin, Lutein-zeaksantin açısından zengindir. Faydaları Üzüm Migrene İyi Gelir: Üzüm yardımıyla migrenin iyileştirilebileceiğini belirten bazı sağlık uzmanları evde doal ortamda hazrılanacak üzüm suyunu migren tedavisinde etkili olduğunu savunmaktalar. Alzheimer Hastalığına İyi Gelir: Üzüm Alzheimer hastalığından muzdarip hastalarda amiloid-beta peptit seviyelerinin azaltılmasında yardımcı olur. Üzüm aynı zamanda beyin sağlığının korunmasında ve görevini sağlıklı bir şekilde yerine getirmesine katkıda bulunur. Hazımsızlığı Giderir: Üzüm hazımsızlığı gidere ve hazımsızlığa neden olan unsurları ortadan kaldırabilir. Meme Kanserinden Korur: Bu konuyla alakalı son zamanlarda yapılan çalışmalar, üzümün meme kanserine iyi geldiğini ortaya koymuştur. Günlük olarak içilen natural üzüm suyunun meme kanseri tümörlerini engellediği düşünülmektedir. Göz Sağlığını ve Görme Yeteneğini Korur: Üzümün göz ve görme sağlığını koruduğu en iyi bilen özelliklerinden sadece bir tanesidir. Üzümlutein ve zeaksantin bakımından zengindir ve bu maddeler yaşlanmaya bağlı göz hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Kolesterol İlişkisi: Bazı sağlık uzmanları üzümün kolesterol seviyesini sağlıklı bir seviyede tuttuğunu savunmaktadırlar. 5. Nar Kanserden tansiyona kadar birçok hastalığa şifa olan nar, cinsel gücü de artırıyor. Uzmanlar, 'Bu mucizevi meyveden faydalanın' çağrısı yapıyor... Üretkenlik ve hayatın sembolü olan narın sağlığımıza faydaları saymakla bitmiyor. Tam bir antioksidan deposu olan nar, adeta bir ilaç, hatta antibiyotik görevi görüyor. Özellikle bağışıklık sistemini güçlendirerek pek çok hastalıktan koruyor. İçerdiği bazı maddelerle kolesterol ve şekeri de dengeleyen nar, kalp sağlığını koruduğu gibi, kanser hücrelerinin gelişmesini engelliyor. 6. Kiraz Anavatanı Güney Kafkasya ve Kuzey Anadolu olan kiraz sevilen bir meyve olmasının yanısıra sağlığımız için de katkıda bulunmaktadır.Kiraz hem kolesterolü hem de kan şekerini düşürmeye yardımcı olabilir.Ürik asit ve ürat tuzlarının vücuttan atılmasını sağlayabilir.Bu nedenle romatizma ve gut hastalıkları, eklem kireçlenmesi ve damar sertliğinin tedavisinde kullanılabilir.Kabızlığı önlemede etkilidir.Kirazda bulunan kinik asit, böbreklerin taş ve kum yapmasını önleyebilir ve varsa zamanla dökülmesine yardımcı olabilir.Kandaki zararlı maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olabilir.Aşırı ilaç tüketimi ile karaciğerde oluşan yükün azaltılmasında yardımcı olabilir. Karaciğer zamanla normale dönüyor ve safra salgısı artıyor. Böylece sindirim gücünü artırıyor.Nikotinin vücuttan atılmasında yardımcı olur.İçerdiği meyve şekeri levüloz rahat sindirilebildiği için, şeker hastaları da kirazı yanında protein kaynağı besinlerle birlikte tüketebilir.A vitamininin önemli bir kaynağı olan karoteni içeren kiraz, göz problemlerinin önlenmesinde yardımcı olabilir.20 kirazda 12 - 25 miligram arasında antosiyanin bulunmaktadır, bu da bir aspirinden on kat daha etkilidir.Yüzde oluşan sivilcelerin giderilmesini sağlıyor. Cilde sürülen kiraz suyu lekelerin temizlenmesine yardım eder.Kiraz suyunun yüz ve boyun kısımlarına sürülmesinin deride kırışıklıkları önlediği ve giderdiği belirtiliyor.Midedeki yara ve iltihapa iyi gelmesi kirazın yararları arasındadır.Bağışıklık sistemi fonksiyonunda önemli bir yeri olan melatonin içerir.İçerdiği madensel madde ve vitaminler nedeniyle hastalıklara karşı dayanıklılığı artırıyor.Yapısındaki bol fosforuyla sinirleri kuvvetlendirerek sakinlik sağlıyor.Vücuttaki fazla suyun atılmasıyla, dolaylı olarak zayıflamaya yardımcı oluyor. Kiraz sapları idrar söktürücü etkiye sahiptir.Toksin atıcı ve dolaşımı kolaylaştırıcı özelliği kiraz sapının faydası arasındadır.Adet dönemlerindeki ödemler için kurutulmuş kiraz sapı kürü yararlıdır.Ağaç kabukları yüksek ateşe ve pekliğe iyi geliyor, yaprakları müshil olarak, çiçekleriyse göğsü yumuşatıcı olarak kullanılıyor.Kirazın rengi ne kadar koyuysa içindeki besin değeri de o kadar yüksektir.100 gram kirazda, 17 bin miligram C vitamini bulunmaktadır.B1, B2, B5 vitaminleri, magnezyum ve kalsiyum da bulunmaktadır.Uzmanlar, kiraz alırken temiz, parlak ve hasarsız olmasına dikkat edilmesini istiyor. 7. Muz Uzmanlar, muzun vücut ve cilt sağlığına faydalarını derledi. Toplam 39 maddelik listede, muzun kırık ve hasar görmüş saçları bile güçlendirdiği ortaya çıktı Diyetisyenler, doktorlar ve cilt bakım uzmanlarının da katkıda bulunduğu listenin haricinde muzun besin değeri, içinde bulunan kalori, karbonhidrat ve protein miktarının gösterildiği grafik ile ayrıntılı olarak açıklandı. KANSERE DE DEVA Muz; içindeki doğal şekerler sayesinde ani enerji artışı sağlamakla beraber kolesterolü ve tansiyonu kontrol altına da alabiliyor. Ayrıca muz; felç riskine, başta bağırsak kanseri olmak üzere birçok kansere, mide ülserine, ishal problemine hemoroit sorununa, kansızlığa ve mide ekşimesine iyi geliyor. Nikotin bağımlılığını da kontrole alan yapısıyla muz, aynı zamanda sigarayı bırakmak isteyenlere de yardımcı oluyor. Diyetisyenler, birçok diyet listesinde bulundurulması tavsiye olunan muzun hem kilo alma hem de kilo vermede yardımcı bir meyve olduğunu söylüyor. Zayıflık problemi çekenlerin kilo alma sürecini hızlandıran muz, tokluk hissiyle kilo vermek isteyenlerin diyetlerine de yardımcı oluyor. SAÇLARA MUZ EZMESİ Muzun sağlıklı saç oluşumuna yönelik olumlu etkilerine de değin uzmanlar, saça sürülerek 10 ilâ 15 dakika saçta bekletilen muz ezmesinin, kırık ve hasar görmüş saçları güçlendirdiğini söylerken bununla beraber kuru saçları nemlendirdiğini de belirtiyor. CİLDİN ERKEN YAŞLANMASINI ÖNLÜYOR Tüketildikten sonra vücuda verdiği faydalarla beraber muz, çeşitli formlarda vücuda sürülünce de cilt sağlığına birçok fayda sağlıyor. Uzmanlar, muzun cilt sağlığına getirdiği en önemli faydaların; vücudu nemlendirmek, cildin erken yaşlanmasını önlemek, göz kabarıklıklarını gidermek ve vücuttaki kaşıntıları azaltmak olduğunu vurguluyor. Daha temiz ve pürüzsüz bir yüz yapısı için de muzun yüze sürülmesini tavsiye ediliyor. Yüze sürülerek 5 dakika boyunca bekletilen muz ezmesinin, sivilce ve siyah noktalara oldukça iyi geldiği, cilt sağlıkçıları tarafından vurgulanıyor.