Pirinç dünya çapında birçok mutfak kültüründe temel bir gıdadır ve dünya nüfusunun yarısından fazlasını besleyen önemli bir tahıl mahsulüdür. İnsan hayatına büyük yararları olduğunu bildigimiz pirincin şuan için bilinen en önemli faydaları arasında; hızlı ve anlık enerji sağlaması, bağırsak hareketlerini düzenlemesi ve iyileştirmesi, kan şekeri seviyelerini dengelemesi, yaşlanma sürecini yavaşlatması ve aynı zamanda insan vücudu için başlıca bir B1 vitamin kaynağı sağlamasıdır. Mutfağımızın vazgeçilmez sağlık kaynağı olan pirincin diğer en önemli faydalırı; Müthiş Enerji Kaynağı: Pirinçte karbonhidrat miktarı bol olduğu için, vücuda yakıt sağlar ve beynin normal işleyişine yardımcı olur. Karbonhidratlar vücut tarafından metabolize edilmesi ve fonksiyonel, kullanılabilir enerjiye dönüştürülmesi açısından kaçınılmazdır. Kolesterol İçermez: Pirinç yemek çok basit bir sebeple sağlık için son derece yararlıdır çünkü zararlı yağ, kolesterol veya sodyum içermez. Dengeli beslenmenin ayrılmaz bir parçasını oluşturur. Pirinç dünyanın en çok kullanılan ve yenen gıdalarından biridir çünkü çok küçük miktarları bile insanları sağlıklı ve canlı tutabilir. Kan Basıncı Yönetimi: İçindeki düşük sodyum sebebiyle pirinç yüksek kan basıncı ve hipertansiyon sorunu olanlar için en iyi gıdalardan biri olarak kabul edilir. Alzheimer Hastalığı: Esmer pirincin, Alzheimer hastalığını dikkat çekici ölçüde önlemeye yardımcı olur. Nörotransmitterlerin büyüme ve aktivitesini tetikleyen besinlerden yüksek derecede içerdiği söylenir. Çeşitli yabani pirinç türlerinin beyindeki, bunama ve Alzheimer hastalığına neden olan serbest radikaller ve diğer tehlikeli toksinlerin etkilerini engelleyen nöro-koruyucu enzimleri tetiklediği gösterilmiştir. Vitaminler açısından zengin: Pirinç D vitamini, kalsiyum, lif, demir, ve riboflavin gibi vitaminler açısından mükemmel bir kaynaktır. Vitaminler vücudun en temel faaliyetlerinde genel olarak tüketildiği için bu vitaminler vücut metabolizmasıiçin gerekli yapıyı oluşturur. Sağlıklı bağışıklık sistemi ve organ sistemlerinin genel işleyişi için gerekli yapıyı oluşturur. Dayanıklı nişasta: Pirinç sindirilmemiş bir biçimde bağırsaklara ulaşan dayanıklı nişastayla doludur. Bu tür nişasta normal bağırsak hareketlerine yardımcı olan faydalı bakterilerin büyümesini tetikler. Ayrıca, bu çözünmez pirinç Arsız Bağırsak Sendromu (IBS), ve ishal gibi koşulların etkilerinin azaltılmasında çok faydalıdır. Diyabet: Pirinç bir aminoasit olan losin yönündende zengindir. Losin kan şekerini düzenleyerek enerji üretimine destek verir ve yaraları iyileştirir. Hazımsızlık: Pirinç hazımsızlığı önler ve özellikle ishal durumunda en etkili besinlerden birisidir. . Kanseri Önleme: Esmer pirinç gibi, tam tahıllı pirinç de birçok kanser türlerine karşı koruma sağlayabilen çözünmez lif bakımından zengindir. Pek çok bilim adamı ve araştırmacı, bu tür çözünmez liflerin kanserli hücrelerin gelişimi ve metastazına karşı vücudu korumak için hayati olduğuna inanıyor. Pirinç sütle tüketildiğinde kadınları kanserden koruyor. Uzmanlar, kadınlar için pirinci süt ile karıştırarak tüketmeleri gerektiğini söylüyor. PİRİNÇ TÜKETİRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ Pişirirken besin kaybını önlemek için fazla yıkamamalı, kaynar su veya tuzlu suda ıslatmamalı ve yağda kavurmamalıdır. Pirinç satın alırken, kirli olmamasına, yabancı cisimler içermemesine ve nemlenmiş olmamasına dikkat edilmelidir. Serin ve kuru ortamda, kuru erzak kilerinde depolanmalıdır. Zengin nişasta içeriği bakımından birçok bakteri ve küf açısından iyi bir besi yeridir. Özellikle hasat sonrası uygun saklanarak, 1 yıl içerisinde tüketilmelidir. Piştikten sonra kısa süre içinde tüketilmeli, uzun süre bekleyen pişmiş pirinç besin zehirlenmelerine neden olabilecek riskli bir besindir.