İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Erkan Topuz, sabah.com.tr'nin sorularını yanıtladı... Topuz, kanserle mücadelenin anne karnında başladığına dikkat çekerek hamile bayanların dikkat etmesi gereken noktaları anlattı. Kansere karşı koruyucu bitkisel besinlerden, futbol maçlarındaki taraftarın yaşadığı strese kadar bütün sorularımız yanıtlayan Erkan Topuz, kanserle mücadelenin önemini vurguladı. Kansere bakışımız nasıl olmalı? KANSERDE TEDAVİDEN DAHA ÇOK KORUNMAK ÖNEMLİ 2020 YILLARDINA BİR FELAKET GELECEK Peki diğer kanserler neden oluyor? Sigaradan mı? Kanserden korunmaya ne zaman başlamalıyız? Hamile bayanların dikkat etmesi gereken konular nelerdir? Bebek doğduktan sonra nelere dikkat etmeliyiz? FASTFOODDAN UZAK DURUN! Sabah.com.tr'nin sorularını yanıtlayan Erkan Topuz; 'Meme kanserinin en önemli sebeplerinden biri erken adet görmektir. Geç menopoza giren kadınlarda yanlış beslenme yüzünden kansere yakalanıyor. Hormonlu yiyeceklerin tüketilmesi de çocuğun erken adet görmesine neden oluyor ve çocuk gelişimini tam anlamıyla tamamlayamıyor.' dedi. BİREYSEL TEDAVİ DÖNEMİ BAŞLAYACAK Türkiye'de diğer ülkere göre kanser artış oranı nasıl? -Futbol maçlarında taraftarın yaşadığı stres gelecekte kansere neden olur mu? -Vuvuzela için ne söyleriz o zaman? -Şiddet filmleri ve reality showlar izlerken yaşadığımız bize ait olmayan gerginlikler kanseri tetikler mi? -Sanat, kanser olmaya engel bir duygu yaratır mı? -Peki son olarak kansere yakalanmadan önlem almamıza katkı sağlayacak spor dalı söyler misiniz? -Sanat dalı olarak ne söyleyebiliriz? -Müzik türü olarak ne söyleyebiliriz? ALKOL TÜKETİMİNE DİKKAT! GÜNEŞ KREMLERİ GÜVENİLİR DEĞİL KANSER KARŞI KORUYUCU BİTKİSEL DESTEKLER Ceviz: Başlı başına çok faydalı bir besin olan ceviz, her kanser türüne iyi gelir ancak özellikle meme kanserine oldukça faydalıdır. Zerdeçal ve balla yapılan karışımlarını da tüketmekte fayda var. Fındık: Beden ve zihin yorgunluğunu gideren fındık, vücuda kuvvet vererek kanser olmayı önleyici besinlerin içersinde yer alır. Badem: Kansere yakalanma riskini azaltan badem, kan şekeri düzeyini ayarlar. Aynı zamanda karaciğer ve böbrek ağrılarını hafifletir. Zerdali: Beş taneden fazla tüketilmemeli. Kayısı yerine zerdali tüketeblirsiniz. Soya yağı: Yeşil çay ve omega3'le beraber kullanıldığında, kansere karşı mükemmel bir koruyucu etkisi var. Kolon kaserine yakalanma riskini azaltır. Şeker pancarı: Şeker pancarı lapası, yapılan deneylerde radyasyona karşı bloke edici özellik taşıyor. Bir yayın organında yüzde 90 oranında radyasyonu azalttığı ortaya çıktı buda ümit verici bir yayın. Elma ve nar: Vücudu kuvetlendirir. Narın, kanserojen maddeleri küçülttüğü ve damardaki tümöre giden kanlanmayı durdurduğu yapılan araştırmalarda gösterilmiş. Bu nedenle kansere karşı koruyucu bir meyvedir. Zerdeçal: Tümörün kanlanmasını önleyip yok ediyor. Yemeklerde az miktarda kullanabiliriz. Sigaranın verdigi zararları önemli ölçüde azaltabileceği yapılan bir çalışmada görülmüş. Cilt, kolon, ve gögüs kanseri için faydalıdır. Biberiye ile lavanta: Biberiye ile lavanta inhalasyonu bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Aynı zamanda astım tedavisinde de etkili. Turunçgiller: Portakal kabuğu, mandalina kabuğu ve limon kabuğunun beyin tümörlerini küçülttüğü yapılan deneylerde gösterilmiş. greyfurt dışında meyvaları kabuğu ile yemeniz gerekiyor. Çünkü greyfurt kemoterapi esnasında kullanılmaz. Bunları mikserden geçirip toprak güveçte biraz ısıtıp yemenizde fayda var. Kuşkonmaz - kereviz yaprağı - maydanoz yaprağı: Hiç çaresi olmadığını düşündüğümüz pankreas kanserinde; kuşkonmaz, kereviz yaprağı ve maydanoz yaprağını mikserde karıştırıp yemede büyük fayda var. Ayrıca prostat ve emme kanserinde de faydalı olduğu gösterilmiş. Acai berry: Her derde deva. Kanserli hücrelerle savaşır ve sindirimi ve hazmı kolaylaştırmaya yardımcı olur. Sebze türleri: Kanserden korunmak için önecelikle yediğimiz besinlerin temiz olduğundan emin olmalıyız. Besinlerin, organik olduğundan emin olmadığımız zamanlarda sebze ve meyveleri bol su ve sirkeyle temizlemeliyiz.