Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Şubat 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Gerçekçi ol 68'i düşle!

Paris, Prag, San Francisco, Mexico City, İstanbul... O dönem bütün dünyada, savaş sonrası çocukları muhafazakâr yöneticilere, köylüler ağalarına, işçiler patronlarına isyan etti. Dünyanın özgürlük ve adalet ruhuyla birleştiği yılların üzerinden 40 yıl geçti ama, isyan ruhu varlığını devam ettiriyor. Biz de, dünyanın bütün sokaklarında yürüyen o çocukların dilinden, 68'i anımsadık
'Gerçekçi ol, imkânsızı iste' asla yalnızca bir slogan değildi. Zamana dayanıklıydı, bir kuşağın tarifiydi. Paris'te üniversitelerde, Prag'da tanklara karşı, İstanbul'da 6. Filo'yu denize dökerken hep o slogan haykırıldı. John Lennon'dan çiçek çocuklara, Ruhi Su'dan toprak işgallerine kadar her yerde 68 ruhu dolaşıyordu. 40 yıl sonra, '68 baharının yıldönümüne yaklaştığımız bu günlerde sloganı kendimize uyarlayalım: Gerçekçi ol 68'i düşle!

68 ARTI 40, EDER 2008

3 Mayıs 1968'de Paris - Sorbonne Üniversitesi'nde başlayan mitingle Fransa'da öğrenciler ve işçiler sokaklara çıktı, meclisin feshedilmesine bile neden olan olaylar silsilesi başladı. Bu olaylar birçok kesime göre '68 Olayları'nın zeminini hazırladı. Yalnız Paris'te değil, Prag'da SSCB işgali, Meksika'da hükümetin baskıları, İtalya, Almanya gibi ülkelerde kapitalizmin kirizinin yarattığı hayal kırıklığı insanları harekete geçirdi. 1968 yalnızca olaylar değil bir ruhtu. San Francisco'ya doğru yola çıkan Çiçek Çocuklar, (Baby Boom kuşağı) Jack Kerouac'ın romanından esinlenenler, Godard'ın filmleri, Beatles, Bob Dylan şarkıları, Hindistan'a doğru manevi yolculuğa çıkanlar, 6. Filo'ya karşı eylem yapanlan hepsi 'büyük aile'nin parçalarıydı. 1960'lı yılların içinde bulunduğu ve tüm dünyada esen özgürlük akımından ve savaş karşıtlığından etkilenmiş olanlar da vardı. Örneğin Che Guevara, 1967'de Bolivya'da öldürüldü, Deniz Gezmiş ve arkadaşları idam edildi. 68 haraketinin üzerinden 40 yıl geçti ama o 'hayalet' hâlâ dolaşıyor.