06 Aralık 2006 Çarşamba
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Cengiz Han sergisi açılıyor

Moğol İmparatorluğu'nun Cengiz Han tarafından kuruluşunun 800'üncü yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen ''Cengiz Han ve Mirasçıları: Büyük Moğol İmparatorluğu'' başlıklı sergi, Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi'nde açılıyor.

Müze Müdürü Nazan Ölçer, Cengiz Han imparatorluğunun doğup beslendiği toprakların, Türk dilinin kökeninin yattığı ve en eski Türkçe anıtların yer aldığı Göktürk Devleti'nin de toprakları olduğunu hatırlatarak, ''Sizi bir anlamda kendi geçmişimize çağırıyoruz'' dedi.

EFSANE GERÇEK OLUYOR


Ölçer, bugüne kadar hep ''masal gibi'' dinlenen Cengiz Han efsanesinin bütün kanıtlarının bu sergiyle izleyicilerin karşısına çıkacağını söyledi.

Tarihte Cengiz Han'ın hep savaşçı kimliğiyle tanındığını, ancak kurduğu imparatorluğun yer aldığı topraklarda büyük bir kültür ve sanat sentezinin
yattığının bu sergiyle görüleceğini kaydeden Ölçer, sözlerini şöyle sürdürdü:

TARİH SADECE SİYAH BEYAZ DEĞİL

''Tarihin sadece siyah-beyaz olmadığını, ara noktaları da olduğunu görelim, ön yargıların fazla olduğu günümüzde tarihi hep birlikte bir de başka açıdan görelim istedik. Sergi, Moğol İmparatorluğu'nun 800'üncü yılı kutlamaları kapsamında ortaya çıktı.

600'Ü AŞKIN ESER

Daha önce Bonn, Münih ve Viyana'da da açıldı ama sergiyi bu biçimde almaya gönlümüz razı olmadı. Bunları Türk koleksiyonlarıyla birleştirdik. 38 değişik koleksiyondan 600'ü aşkın eseri kendi koleksiyonlarımızla birleştirdik. Bu sergiyle, dünyanın saygın müzeleriyle ilk kez ortaklığa giriyoruz.''

Moğolistan Eğitim, Kültür ve Bilim Bakanlığı Müsteşarı Mishigjav Buurunkhii de bu sergi için yola çıktıklarında Cengiz Han'la ilgili eserleri bir araya toplamanın kolay olmadığını dile getirdi.

Buurunkhii, ''Bu serginin, Türkologlar ve araştırmacılar için de çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bu serginin, Türkiye ve Moğolistan arasındaki dostluk ve iş birliğinin gelişmesinde de çok önemli olduğunu düşünüyorum ve tüm Türk halkının gelip sergiyi ziyaret etmesini diliyorum'' dedi.

Moğolistan Eğitim, Kültür ve Bilim Bakanlığı Yöneticisi Dr. Zundui Oyunbileg de bu sergiyi Moğol İmparatorluğu'nun kuruluşunun 800'üncü yılına hazırlamak için 2001 yılından itibaren yoğun bir çalışmaya girdiklerini anlattı.

FRANSIZ-MOĞOL-TÜRK-ALMAN ARKEOLOGLARIN KAZILARINDAN PARÇALAR

Oyunbileg, sergide 13 kütüphane ve müzeden elde edilen eserlerin yanı sıra Fransız, Moğol, Türk, Alman arkeologların Moğolistan'da yaptıkları ortak kazılar sonucu çıkarılan parçaların da dünyada ilk kez bu sergide izleyiciyle buluşacağını bildirdi.

Türkiye'den TİKA İle 1993 yılından beri yoğun bir çalışma içinde olduklarını kaydeden Oyunbileg, bu kapsamda Moğol ve Türk arkeologların, sergideki bazı eserleri 2000 yılında ortaya çıkardıklarını anlattı.

Serginin sponsoru Garanti Bankası'nın Genel Müdürü Ergun Özen de başta kültür-sanat olmak üzere eğitim, spor ve çevre gibi alanlarda pek çok faaliyete destek verdiklerini söyledi.

Londra'da açılan ''Türkler'' sergisinde olduğu gibi yine Sabancı Müzesi'yle iş birliği yapmaktan duydukları mutluluğu dile getiren Özen, müzenin, düzenlediği sergiler ve etkinliklerle sanatın geniş kitlelere yayılmasını sağladığını kaydetti.

Federal Almanya Sanat ve Sergi Merkezi Sergiler Bölümü Yöneticisi Dr. Susanne Wichert-Meissner de serginin Bonn'da 15 Haziran 2005'te açıldığında ne kadar başarı kazanabileceğine yönelik fikirleri bulunmadığını, ancak serginin 135 bin ziyaretçi alarak sanat galerilerinin düzenlediği tüm sergiler içinde 14 yıllık dönemde en başarılısı olduğunu ifade etti.

BASIN MENSUPLARINA MOĞOL ''YETKİ TABLETİ''


Öte yandan, Sakıp Sabancı Müzesi'nin girişi Moğol savaş başlıklarıyla süslenirken, basın mensuplarına da Moğol İmparatorluğu'nda 13'üncü yüzyılda devlet görevlilerine verilen ''yetki tabletleri'' şeklinde hazırlanmış kimlik kartları verildi.

Müzenin eserlerin sergilendiği kısmında da basın mensuplarına
yerel kostümler içindeki birer müzisyen ve dansçı tarafından Moğol müziği ve dansından örnekler sunuldu.

Sergide, bu tabletlerin orijinalinin yanı sıra, Cengiz Han'ın en bilinen portresi, heykeller, bilezikler, boyunduruk süsleri, duvar örtüsü, zırh takımları, döneme ait giysiler, Buda heykelcikleri gibi parçalar yer alıyor.Sergide, Güyük Han'ın, Papa IV. Innocento'nun Hristiyan topraklarına saldırmaması isteğine karşılık gönderdiği mektup en ilginç eserlerden birini oluşturuyor.

11 Kasım 1246 tarihli mektuba ilişkin bilgi yazısında, ''Moğolların henüz fethetmedikleri bir ülkeyi kendilerine elçi gönderdiğinde boyun eğmiş kabul ettikleri'' hatırlatılıyor.

Bilgi notunda, Güyük Han'ın mektubunda, Papa Innocento'ya, ''Eğer görüşmelerinin devamını istiyorsa, yanına Avrupa krallarını da alarak Moğolistan'a gelmesini'' bildirdiği, ''Aksi takdirde Tanrı'nın buyruğunu kabul etmezseniz ve bizim buyruğumuza aykırı davranırsanız sizi düşman olarak göreceğiz'' dediği belirtiliyor.

NİSAN AYINA KADAR AÇIK KALACAK


''Cengiz Han ve Mirasçıları: Büyük Moğol İmparatorluğu'' sergisi, salı, perşembe, cuma ve pazar günleri 10.00-18.00 saatleri arasında, çarşamba ve cumartesi günleri 10.00-22.00 saatleri arasında gezilebilecek.

Tam bilet ücretinin 10, grup indirimli ücretin 7, öğrenciler, öğretmenler ve 60 yaş üstü için indirimli bilet ücretinin ise 3 YTL olarak belirlendiği sergi, 4 ay süreyle açık kalacak. Sergi, 8 Nisan 2007'de sona erecek.

Öte yandan, yarından itibaren iki gün süreyle ''Cengiz Han ve Oğulları, Türk Dünyasındaki Akisler'' sempozyumunun yanı sıra, sergi süresince yetişkinler ve çocuklar için eğitim çalışmaları da düzenlenecek.

AA




Sanat Güneşi anılıyor
Türk sanat müziğinin büyük sesi, ''Sanat Güneşi'' olarak anılan Zeki Müren doğumunun 75. yılında...
Gözleri yeni dev proje için çalışıyor
Çalışan Türk kadınının sembol ismi olan Koç Holding İdare Meclisi Başkan Vekili Suna Kıraç, sağlığı...
Haçsız sefer
Papa 16'ncı Benedict, Türkiye'ye ayak basarken ve Anıtkabir'e çıkarken haçını sakladı, İslam'la barışma...
Tak bir kırmızı kurdele!
HIV+ dans ederken, beraber yemek yerken, gülerken, dertleşirken, yardımlaşırken geçmez!

HIV+...
Korkunç iddia
Cihan Oskay, 2000-01 sezonunun son haftasında Aziz Yıldırım'ın talimatıyla F.Bahçe'nin rakibi Samsun'a şike;...
2006 Dünya Basketbol Şampiyonası
Japonya'daki Dünya Basketbol Şampiyonası'na Türkiye tarihi galibiyetlerle başladı. Milliler önce 76-74'lük...
Ecevit'i kaybettik
Geçirdiği beyin kanaması sonucu GATA'da tedavi altına alınan Bülent Ecevit, 172 gündür sürdürdüğü yaşam...
SABAH çalışanları Semih Balcıoğlu'nu uğurladı
Kalp yetmezliği nedeniyle 78 yaşında ölen çizer Semih Balcıoğlu SABAH gazetesinde düzenlenen törenin ardından...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu