E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Ekim 2008, Pazartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Ekonomi Gündem Siyaset Dünya Spor Yaşam
 
24 Saat
24 Saat
Uzmanlar uyarıyor: Kış depresyonunu yenmek için balık yiyin, kış hastalıklarından korunmak için probiyotik yoğurt kullanın ve kefir için
Kış depresyonuna balık hastalıklarına kefir!

Medical Park Bahçelievler Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Emel Unutmaz, kış aylarını sağlıklı beslenerek geçirmenin önemine dikkat çekti. Kışın gelmesiyle birlikte, beslenme alışkanlıklarının da sosyal hayatta meydana gelen değişikliklere paralel olarak farklılaştığını belirten Unutmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kışın, evde oturma saatleri artar ve fiziksel aktivite imkanları azalır. Giyilen kıyafetler kiloyu örttüğü için kilo kontrolü gözardı edilebilir. Ayrıca enfeksiyon hastalıklarına yakalanma riski de artar. Kişilerin mutsuzluk eğilimleri de artabilir ve buna bağlı olarak da basit şekerli gıdalara eğilim ortaya çıkar." Emel Unutmaz, kışı sağlıklı bir şekilde geçirmek isteyenlere şu önerilerde bulundu:

VİTAMİN ALMAK ŞART!
* Gribal enfeksiyonları önlemek ve vücut savaşçılarını güçlendirmek için antioksidan vitaminler açısından zengin besinleri, günlük beslenme düzenimizde mutlaka bulundurmalıyız. Almamız gereken başlıca vitaminler; A vitamini, E vitamini, selenyum, çinko ve C vitaminidir.

* Probiyotikler de bağışıklık sistemine destek olan besinlerdendir. Günlük beslenmenize, süt veya yoğurdun yerine probiyotik yoğurt veya kefiri koyabilir ve bu besinlerin olumlu etkilerinden yararlanabilirsiniz.

* Stresi kontrol altına almak için B grubu vitaminlerinden zengin beslenmekte fayda var. Tam tahıllı ekmekler, kurubaklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, et ve süt ürünleri tüketilebilir. Sebze ve meyve tüketmek, bol su içmek ve balık tüketmek; depresyon hali ile başetmenizde size yardımcı olur.

AKILCI BESİNLER YİYİN!
* Ev veya kapalı mekanlarda fazla zaman geçiriyor olmak, sosyal aktiviteleri yemekle sınırlandırmaya neden olabilir. Böyle bir döngüye girdiyseniz; 'akılcı besin' tercihleri yapmalısınız. Tatlı ihtiyacını meyvelerden, sıvı ihtiyacını ayran ya da maden suyu gibi sağlıklı ve kalorisi düşük besinlerden sağlamalısınız. Yemeklerinizi doğru yöntemlerle pişirilmiş, karbonhidrat, protein ve yağı dengeli sağlayacak besinlerden tercih etmelisiniz.

* Azalan fiziksel aktivite için önlem almalısınız. Yürüyüş yapmak, asansör kullanmamak ve evde düzenli egzersizler yapmak gibi önlemler alabilirsiniz.